Het LUMC ontvangt een subsidie van 300.000 euro van de Josephine Nefkens Stichting voor het ontwikkelen van een farmacologische behandeling voor moedervlekken, vooral aangeboren en atypische moedervlekken die zich kunnen ontwikkelen tot melanoom.
Er bestaat behoefte aan een niet-chirurgische wijze van behandelen van grote aangeboren moedervlekken om daarmee de ontwikkeling van melanoom te voorkomen. De pigmentcellen waaruit een aangeboren moedervlek bestaat bevinden zich in een bijzondere staat die we senescentie noemen. Cellen die zich in een staat van senescentie bevinden zijn gevoelig voor bepaalde experimentele geneesmiddelen en afhankelijk van de functie van specifieke genen in de cel.
Het doel van deze studie is om op systematische wijze farmacologisch actieve stoffen te vinden die moedervlekachtige senescente pigmentcellen selectief elimineren. Hiertoe wordt het effect van meer dan 6.000 verschillende farmacologisch actieve stoffen op senescente pigmentcellen bestudeerd. Hiermee verwachten de onderzoekers stoffen te vinden die als geneesmiddel voor de behandeling van aangeboren en atypische moedervlekken kunnen dienen.
Daarnaast zal het effect van inactivatie van 20.000 verschillende genen in de pigmentcellen worden onderzocht. Hiermee wordt aangetoond van welke genen en eiwitten de senescente genen afhankelijk zijn om te overleven, wat ook een aangrijppunt voor nieuwe therapieën kan vormen.
Bron: