Europa kampt met een tekort aan van plasma afgeleide geneesmiddelen (PDMP’s), met name immuunglobulinen. De Europese Commissie heeft daarom financiering toegekend aan het project Strengthening voluntary non-remunerated plasma collection capacity in Europe (SUPPLY).
PDMP’s worden gebruikt voor de behandeling van een verscheidenheid aan zeldzame, chronische en mogelijk levensbedreigende aandoeningen, waaronder immuundeficiënties, immuungemedieerde perifere neuropathieën, erfelijk angio-oedeem en hemofilie en andere bloedingsstoornissen.
Bloedbanken kunnen echter niet voldoen aan de vraag van de Europese bevolking. Als gevolg hiervan is Europa sterk afhankelijk van plasma-import uit de Verenigde Staten, die verantwoordelijk is voor 60% van de wereldwijde plasmatoeleveringsketen.
De VS kampen echter met hun eigen plasma- en bloedtekort. Dankzij actieve belangenbehartiging door patiëntenorganisaties, bloedbanken en medische verenigingen heeft de Europese Commissie de noodzaak erkend om het plasmatekort aan te pakken en een sterkere Europese plasmatoeleveringsketen op te bouwen.
De Europese Commissie heeft hiervoor – als onderdeel van het EU4Health-programma – financiering toegekend aan SUPPLY, een project waarin verschillende belanghebbenden samenwerken, waaronder de European Blood Alliance (EBA), nationale bloedbanken, Europese universiteiten en de European Hematology Association (EHA). Het project is op 1 september 2022 van start gegaan en duurt 18 maanden.
Bron: