Longrevalidatie is een effectieve behandeling voor mensen met chronische luchtwegaandoeningen, maar bereikt niet alle patiënten die ervoor in aanmerking komen. In deze gerandomiseerde gecontroleerde multicenterstudie werd onderzocht of gesuperviseerde telerevalidatie thuis equivalent is aan longrevalidatie in het behandelcentrum.
Afbeelding: agenturfotografin / stock.adobe.com
Patiënten met een chronische luchtwegaandoening die waren verwezen voor longrevalidatie in 4 deelnemende centra werden gerandomiseerd naar longrevalidatie of telerevalidatie. In beide programma’s volgden de deelnemers 16 sessies verdeeld over 8 weken. De primaire uitkomstmaat was de verandering in het Dyspneu-domein van de Chronic Respiratory Disease Questionnaire (CRQ-D) aan het einde van de revalidatie, met een vooraf gespecificeerde equivalentiemarge van 2,5 punten. De follow-up was na 12 maanden. Secundaire uitkomsten waren inspanningscapaciteit, gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven, symptomen, zelfeffectiviteit en psychisch welzijn.
Er werden 142 deelnemers gerandomiseerd van wie respectievelijk 96% en 97% werd geïncludeerd in de intention to treat-analyse. Er waren geen significante verschillen tussen de groepen, voor elke uitkomst op elk tijdstip. Beide groepen bereikten een significante verbetering in dyspneu en inspanningscapaciteit aan het einde van de revalidatie. Equivalentie van telerevalidatie kon echter niet worden bevestigd voor de primaire uitkomst ΔCRQ-D aan het eind van de revalidatie (gemiddeld verschil -1 punt; 95%-BI -3 tot 1), en inferioriteit van telerevalidatie kon niet worden uitgesloten op beide tijdstippen (12 maanden follow-up: gemiddeld verschil -1 punt; 95%-BI -4 tot 1). Aan het einde van de revalidatie werd voor telerevalidatie gelijkwaardigheid aangetoond voor de 6-minutenloopafstand (gemiddeld verschil -6 meter; 95%-BI -26 tot 15) met mogelijk superioriteit van telerevalidatie na 12 maanden (gemiddeld verschil 14 meter; 95%-BI -10 tot 38).
Bron: