Thermale ablatie blijkt ook bij resecteerbare colorectale levermetastasen effectief

Delen via:

Tijdens het recente ASCO-congres presenteerde interventieradioloog prof. dr. Martijn Meijerink (Amsterdam UMC) de resultaten van de COLLISION-trial. Die wijzen erop dat het standpunt van Zorginstituut Nederland dat thermale ablatie bij resecteerbare levermetastasen niet aan de stand van wetenschap en praktijk voldoet aan een heroverweging toe is. 

Het standpunt van Zorginstituut Nederland uit 2017 over thermale ablatie bij colorectale levermetastasen1 is duidelijk. Het stelt dat thermale ablatie alleen beschouwd kan worden als een effectieve behandeling van niet-resecteerbare colorectale levermetastasen bij een in opzet radicale ingreep. Maar het stelt ook dat er onvoldoende onderbouwing uit onderzoek is om te kunnen concluderen dat thermale ablatie een effectieve behandeling is bij resectabele levermetastasen. Bij deze indicatie voldoet de interventie daarom niet aan de stand van de wetenschap en praktijk en behoort de interventie dus niet tot te verzekeren prestaties van de Zorgverzekeringswet. 

“Met dat standpunt was ik het toen zeker niet oneens”, zegt Meijerink. “Er waren op dat moment weliswaar al aanwijzingen dat ablatie ook bij resectabele levermetastasen net zo goed was als chirurgie, maar daar was zoals het Zorginstituut terecht stelde nog onvoldoende bewijs voor. Maar sinds 2017 is sprake geweest van een duidelijke ontwikkeling in ablatietechniek, waardoor het recidiefpercentage na ablatie nu inmiddels is gedaald van 50 naar 7%. De technologische ontwikkeling heeft er dus voor gezorgd dat we in veel meer patiënten de tumor volledig kunnen verwijderen met ablatie.”

Tijd rijp voor onderzoek

De ontwikkelingen maakten het interessant om het standpunt van het Zorginstituut over thermale ablatie bij resecteerbare levermetastasen kritisch tegen het licht te houden. “De enige manier om dit te doen, was in studieverband”, zegt Meijerink, “Want zolang het niet voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk is er geen andere manier om patiënten op deze wijze te behandelen.”

Zo werd de stap gezet naar de COLLISION-trial.2 Dit is een tweearmig, enkelblind, multicentrisch fase III klinisch onderzoek waarin volgens planning 618 patiënten zouden worden geïncludeerd met ten minste 1 colorectale metastase van minder dan 3 centimeter, om chirurgische resectie of thermische ablatie van de aangewezen doellaesie te ondergaan. Het primaire eindpunt is algehele overleving. De belangrijkste secundaire eindpunten zijn de totale ziektevrije overleving, de tijd tot progressie, de tijd tot lokale progressie, de effectiviteit van de primaire en geassisteerde techniek, procedurele morbiditeit en mortaliteit, de duur van het ziekenhuisverblijf, beoordeling van pijn en kwaliteit van leven, kosteneffectiviteitsratio en voor kwaliteit gecorrigeerde levensjaren.

Stopping rule toegepast

“We zijn uiteindelijk afgeweken van de oorspronkelijke intentie 618 patiënten te includeren in de trial, 309 in iedere arm ervan dus”, zegt Meijerink. “We hebben gebruik moeten maken van de stopping rule omdat we al in een vroeg stadium, op basis van een interimanalyse, hebben kunnen aantonen dat de ablatie een betere behandeling is. We moesten minimaal 90% zeker non-inferioriteit bewijzen, plus bewijzen dat het tot minder complicaties zou leiden. Verder moest de lokale controle minstens net zo goed zijn. We hadden niet verwacht dat onze resultaten zó goed zouden zijn, maar het effect was zelfs beter dan we hadden verwacht. Het aantal complicaties in de chirurgische arm betrof 45,9%, waar dit in de ablatiearm slechts 18,9% was. Wel begrijpelijk natuurlijk, want ablatie is een veel minder invasieve techniek in een goed doorbloed orgaan. Het aantal gevallen van sterfte van de patiënt was bij chirurgie 3 uit 148. In de ablatiearm overleed weliswaar 1 patiënt binnen 70 dagen na de ablatie, maar dit kwam door complicaties die niets met de ablatie te maken hadden. Er was dus echt geen reden om door te gaan met het onderzoek.”

Feit blijft dat de ablatietechniek niet toepasbaar is bij metastasen van meer dan 3 centimeter. “Dan wordt het te risicovol”, zegt Meijerink. “Dat zal in de toekomst wel veranderen, maar vooralsnog is chirurgie in dit geval de beste optie. Een andere beperking is dat de tumor niet te dicht bij andere structuren mag liggen die je beslist niet wilt beschadigen.”

Presentatie tijdens ASCO-congres

De trial is dus afgerond. Meijerink heeft de resultaten gepresenteerd3 tijdens het recente ASCO-congres in Chicago. “Het was best een gevoelig onderwerp, natuurlijk”, zegt Meijerink, “want je vergelijkt de werkwijzen van 2 verschillende vakgroepen. Bovendien werd de haalbaarheid van succes van de ablatietechniek – aan de hand van de beschikbare feiten op basis waarvan het Zorginstituut in 2017 haar standpunt bepaalde terecht – laag ingeschat. Toch is er heel positief op gereageerd, niet alleen door interventieradiologen maar ook door chirurgen. Ook die zien duidelijk het belang voor de patiënt, en voorzien een grotere rol voor ablatie in de toekomst. In de centra die hebben meegedaan aan het onderzoek is het nu al zo dat wordt gekeken of ablatie een optie is en dat pas als dit niet het geval is wordt gekozen voor chirurgie. In andere landen dan de 3 die hebben deelgenomen aan het onderzoek zal de implementatie van de ablatietechniek nog tijd nodig hebben.”

Bij de trial waren 14 ziekenhuizen betrokken: 12 in Nederland, 1 in Italië en 1 in België. 

Aanpassing van de richtlijn

Het positieve resultaat van de trial betekent natuurlijk nog niet dat thermale ablatie bij resecteerbare levermetastasen tot 3 centimeter nu standard of care wordt. “Daar gaan wij niet over”, zegt Meijerink. “Dat is aan de richtlijnencommissies om te bepalen. Ik weet niet of zij zullen accepteren dat er nu voldoende bewijs is voor de effectiviteit en veiligheid van ablatie. Het feit dat we de studie voortijdig hebben gestaakt, kan hierin mogelijk een discussiepunt vormen. Centra moeten natuurlijk ook voldoende expertise hebben in ablatie om er dezelfde kwaliteit in te kunnen bieden als bij chirurgie. Er is immers toch zeker een risico op bijwerkingen, dus je moet als behandelaar heel goed weten wat je doet.”

Dit interview is verschenen in MedNet Oncologie – Special Colorectaal carcinoom 2024. Ook deze artikelen zijn in de Special Colorectaal Carcinoom verschenen: 

  • mtFIT detecteert hoog risico voorlopers van darmkanker
  • Onderzoek naar follow-up op afstand
  • Lokale behandeling multiorgaan mCRC verbetert overleving niet
  • Vroege FDG PET/CT-scan identificeert darmkankerpatiënt die geen baat heeft bij anti-EGFR-therapie

Referenties:

  1. Zorginstituut Nederland. Standpunt thermale ablatie bij colorectale levermetastasen.
  2. COLLISON trial.
  3. Meijerink MR, Lei S van der, Dijkstra M, et al. Surgery versus thermal ablation for small-size colorectal liver metastases (COLLISION): an international, multicenter, phase III randomized controlled trial. Meeting abstract 2024 ASCO Annual Meeting. J Clin Oncol. 2024;24:17.

Zwangerschapsuitkomsten bij overlevenden van AYA-kanker in Engeland

sep 2024 | Borstkanker, Gynaecologische oncologie, Uro-oncologie

Lees meer over Zwangerschapsuitkomsten bij overlevenden van AYA-kanker in Engeland

Ductaal carcinoom in situ: het vinden van de optimale balans tussen over- en onderbehandeling

sep 2024 | Borstkanker

Lees meer over Ductaal carcinoom in situ: het vinden van de optimale balans tussen over- en onderbehandeling

Minister VWS neemt standpunt in over bijbetalen voor niet-preferente geneesmiddelen bij tekort

sep 2024

Lees meer over Minister VWS neemt standpunt in over bijbetalen voor niet-preferente geneesmiddelen bij tekort

Ontdekking target tripelnegatieve borstkanker opent deur voor nieuwe immuuntherapie

sep 2024 | Borstkanker, Immuuntherapie

Lees meer over Ontdekking target tripelnegatieve borstkanker opent deur voor nieuwe immuuntherapie

Adjuvant dabrafenib plus trametinib bij stadium III-melanoom: 10 jaar follow-up

aug 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Adjuvant dabrafenib plus trametinib bij stadium III-melanoom: 10 jaar follow-up

Macrofagen voeden glioblastoom met cholesterol

aug 2024 | Neuro-oncologie

Lees meer over Macrofagen voeden glioblastoom met cholesterol

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Borstkanker; een update op alle vlakken

9 mei 2023 om 20:00 | Borstkanker, Neuro-oncologie

Lees meer over Borstkanker; een update op alle vlakken

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

Lees meer over Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

sep 2024 | Borstkanker

Lees meer over Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

sep 2024 | Longoncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

BCMA bispecifieke middelen en CAR T-celtherapie bij MM in de praktijk

sep 2024 | MM

Lees meer over BCMA bispecifieke middelen en CAR T-celtherapie bij MM in de praktijk

Triple-B: carboplatine-cyclofosfamide versus paclitaxel met of zonder atezolizumab bij mTNBC

sep 2024 | Borstkanker

Lees meer over Triple-B: carboplatine-cyclofosfamide versus paclitaxel met of zonder atezolizumab bij mTNBC

Niet-operatief management optie bij pMMR lokaal gevorderd rectumcarcinoom na complete respons

sep 2024 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Niet-operatief management optie bij pMMR lokaal gevorderd rectumcarcinoom na complete respons

Het overwinnen van resistentie tegen PD-(L)1-remmers bij NSCLC

sep 2024 | Longoncologie

Lees meer over Het overwinnen van resistentie tegen PD-(L)1-remmers bij NSCLC

AI-model kan tumormutaties op basis van pathologiebeelden voorspellen

sep 2024

Lees meer over AI-model kan tumormutaties op basis van pathologiebeelden voorspellen

Gehypofractioneerde radiotherapie bij locoregionale vroege borstkanker

sep 2024 | Borstkanker, Radiotherapie

Lees meer over Gehypofractioneerde radiotherapie bij locoregionale vroege borstkanker

Voordeel voor neoadjuvant durvalumab bij spierinvasieve blaaskanker

sep 2024 | Immuuntherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Voordeel voor neoadjuvant durvalumab bij spierinvasieve blaaskanker

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02

MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

mrt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

MedNet Oncologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-01

MedNet Oncologie 2023-06

dec 2023

Lees meer over MedNet Oncologie 2023-06

MedNet Oncologie special Longkanker 2023-2

nov 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2023-2