Kinderen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa die in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) worden behandeld, konden al vanuit huis hun ziekte monitoren met de zogenaamde Flarometer. Deze thuismeting wordt nu ook beschikbaar gemaakt voor volwassenen.
De kinderen met inflammatoire darmziekten (IBD) kunnen zelf of samen met hun ouders bijhouden welke klachten ze hebben en het calprotectine in hun ontlasting bepalen, waarop de app Flarometer aangeeft of de ziekte opvlamt en een afspraak in het ziekenhuis nodig is. De ervaring met kinderen heeft uitgewezen dat de druk op de polikliniek sinds de introductie enorm is afgenomen.
Het UMCG heeft nu een subsidie van bijna 250.000 euro ontvangen van ZonMw om de nieuwe zorgtechnologie ook beschikbaar te maken voor volwassenen. Kinderarts MDL dr. Patrick van Rheenen gaat met een projectgroep de Flarometer eerst implementeren bij volwassen IBD-patiënten in het UMCG en daarna ook bij patiënten van het Isala (Zwolle) en MUMC (Maastricht). Vervolgens wordt de thuismonitoring nog verder uitgebouwd. Het wordt dan voor patiënten mogelijk om zelf met een vingerprik bloed af te nemen en de medicijnspiegel te bepalen, zodat ze nog minder vaak naar het ziekenhuis hoeven.
Bron: