Uit een systematische review blijkt dat tramadol significant beter werkt bij de behandeling van premature ejaculatie dan placebo, paroxetine en lidocaïne en zelfs andere behandelingen als gedragstherapie. Toch blijft het off-label gebruik van de pijnstiller onverstandig.
In een publicatie in BMJ Urology laten onderzoekers van de Engelse University of Sheffield zien dat on-demmand tramadol bij de behandeling van premature ejaculatie beter scoort dan placebo. De pijnstiller verlengt de tijd tot een intravaginale ejaculatie significant (p=0,0007). Onderzoeker Marissa Martyn-St. James merkt in haar artikel op: “De kwaliteit van de gereviewde trials laat echter te wensen over en de vergeleken data zijn erg heterogeen. Hierdoor kunnen we uit de beschikbare data geen veilige en effectieve minimale dagelijkse dosis afleiden.”
Uit een tweede groep trials blijkt dat tramadol significant beter scoort dan on-demmand paroxetine, sildenafil, lidocaïne gel of gedragstherapie. Deze trials zijn echter uniek van opzet: elke trial vergeleek tramadol met één andere interventie.
Bijwerkingen
Tramadol bezorgt de gebruiker in alle gevallen meer bijwerkingen dan placebo of gedragstherapie. Naast erectiele disfunctie zijn dit de bekende bijwerkingen van opiaten. Echter, geen enkele trial keek naar verslaving of verstoring van de ademhaling. De Engelse onderzoeker concludeert daarom: “De huidige literatuur geeft onvoldoende informatie over het effect van tramadol op de lange termijn en belangrijke bijwerkingen zoals verslaving.”
De resultaten van Martyn-St. James sluiten aan bij de bevindingen van de internationale Guidelines Premature Ejaculation. Één van de hoofdauteurs is de Utrechtse hoogleraar seksuele psychofarmacologie en neuropsychiater Marcel Waldinger: “Het is al jaren bekend dat Tramadol de zaadlozing kan vertragen mits het enkele uren voor de zaadlozing wordt ingenomen. Het heeft echter ook bijwerkingen zoals een erectiestoornis en een potentieel verslavende werking, die in de meeste onderzoeken niet onderzocht werden. Juist dat is een grote beperking van deze studies. In de richtlijn noemen we tramadol wel als een medicijn dat de zaadlozing kan remmen, maar we bevelen het beslist niet aan als middel van eerste of tweede keuze.”
Zelf schrijft Waldinger tramadol niet voor: “Het is niet bekend hoeveel patiënten het wel off-label krijgen hoewel experts vrij unaniem van mening zijn men zeer voorzichtig moet zijn met Tramadol.”
Lees ook Orgasmestoornissen en ejaculatiestoornissen uit het boek Praktische huisartsgeneeskunde Urologie.