De prijzen van dure geneesmiddelen voor kanker kunnen behoorlijk dalen, terwijl investeringen in R&D op peil blijven, als overheden en farmaceuten volledig transparant zijn over hun onderhandelingen en over de prijsopbouw, inclusief de kosten van R&D. Dit blijkt uit onderzoek van het NKI en de UvA.
De roep om transparantie over de prijsopbouw van nieuwe, vaak dure, geneesmiddelen voor de behandeling van kanker is groot. Maar werkt onderlinge transparantie tussen landen die over prijzen onderhandelen met de farmaceutische industrie? Dalen de prijzen, kunnen er meer patiënten behandeld worden en blijven de investeringen in R&D dan op peil? Ja, zo blijkt uit het onderzoek. Maar alléén als je ook openheid van zaken geeft over de kosten van R&D. In het experiment dalen de prijzen dan met 26%, terwijl de investeringen in R&D op peil blijven. Als je alleen prijstransparantie toepast, dalen de prijzen wel wat, maar blijven investeringen in R&D achter.
De onderzoeksgroepen van Wim van Harten (Nederlands Kanker Instituut) en Theo Offerman (UvA) publiceerden hun resultaten onlangs in Cancer Research Communications. Dit is het eerste gedragsonderzoek ter wereld waarin alternatieven voor de huidige wijze van prijsvorming empirisch zijn onderzocht.
Bronnen: