Het aantal ziekenhuisopnames voor traditionele diabetescomplicaties zoals vasculaire aandoeningen is sinds 2003 gedaald en vervangen door een toename van het aantal ziekenhuisopnames voor andere aandoeningen die niet specifiek zijn voor diabetes. Dat blijkt uit een epidemiologische analyse van Jonathan Pearson-Stuttard (Imperial College Londen, VK) en collega’s waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Deze verandering betekent volgens de onderzoekers dat preventieve en klinische maatregelen moeten worden aangepast. Pearson-Stuttard et al. analyseerden gegevens van 309.874 personen met diabetes (type 1 of 2) in Engeland tussen 2003 en 2018 en een vergelijkbaar aantal gematchte controles zonder diabetes. Ze ontdekten dat, hoewel er over het geheel genomen een dalende trend was voor ziekenhuisopname, diabetespatiënten voor alle 17 oorzaakgroepen vaker werden opgenomen dan mensen zonder diabetes gedurende de 16-jarige onderzoeksperiode, en dat de incidentie varieerde per geslacht en tijd.
In 2003 was diabetes zelf de belangrijkste oorzaak van extra ziekenhuisopnames bij zowel mannen als vrouwen, in vergelijking met mensen zonder diabetes, met respectievelijk 158,0 en 159,4 extra ziekenhuisopnames per 10.000 mannen en vrouwen. Dit werd gevolgd door ischemische hartziekte, met een extra aantal opnames van respectievelijk 138,9 en 87,9 ziekenhuisopnames per 10.000 mannen en vrouwen. In 2018 waren ischemische hartaandoeningen, niet-diabetesgerelateerde kanker en luchtweginfecties de belangrijkste oorzaken van extra ziekenhuisopnames bij mannen, met respectievelijk 98,7; 89,7 en 75,8 extra gevallen per 10.000. Voor vrouwen ging het om niet-infectieuze en niet-maligne luchtwegaandoeningen, luchtweginfecties en niet-diabetesgerelateerde kanker, met respectievelijk 93,5; 76,3 en 63,6 extra ziekenhuisopnames per 10.000.
De onderzoekers stellen dat deze trends “bijdroegen aan een diversificatie van de oorzaken van ziekenhuisopname gedurende de periode van 16 jaar, weg van diabetesspecifieke complicaties.” Zo daalde tussen 2003 en 2018 het aandeel ziekenhuisopnames als gevolg van vasculaire aandoeningen van 31% naar 20% bij mannen en van 28% naar 16% bij vrouwen, terwijl het collectieve percentage ziekenhuisopnames vanwege diabetesspecifieke complicaties (vasculair, diabetes en amputaties) daalde van 58 naar 38 bij mannen en van 49 naar 28 bij vrouwen. Daarentegen steeg het aandeel ziekenhuisopnames als gevolg van luchtweginfecties van 4% naar 11% bij mannen en van 5% naar 12% bij vrouwen. Opnames als gevolg van sepsis stegen van 1% naar 6% bij zowel mannen als vrouwen, waarbij infecties de grootste proportionele stijging lieten zien. Pearson-Stuttard en collega’s merken ook op dat, in tegenstelling tot andere traditionele diabetescomplicaties, ziekenhuisopname voor hyperglykemische crises in de loop van het onderzoek met 40% toenam bij mannen en met 26% bij vrouwen.
In een begeleidend commentaar stelt Srikanth Bellary (Aston University, Birmingham, VK) dat de diversificatie van de oorzaken voor ziekenhuisopname die in deze studie wordt gezien, belangrijke inzichten biedt in het veranderende karakter van diabetescomplicaties. Volgens hem is de grote toename van niet-traditionele diabetescomplicaties die in deze studie wordt waargenomen een indicatie van de toekomstige uitdagingen. “Een toenemend aantal ziekenhuisopnames voor sepsis, luchtwegaandoeningen en kanker, die niet vaak worden geassocieerd met diabetes, is een grote zorg.” Bellary zegt dat de toename van niet-traditionele diabetescomplicaties de gezondheidszorgstelsels extra zal belasten en dat “het aanpakken van deze uitdaging een gezamenlijke inspanning van voorlichters, gezondheidszorgprofessionals en beleidsmakers vereist.”
Provided by Medicine Matters diabetes; ©2021 Springer Healthcare Ltd, part of the Springer Nature Group.
Bronnen:
Pearson-Stuttard J, Cheng YJ, Bennett J, et al. Trends in leading causes of hospitalisation of adults with diabetes in England from 2003 to 2018: an epidemiological analysis of linked primary care records. Lancet Diabetes Endocrinol. 2021 Nov 30. Online ahead of print.
Bellary S. The changing character of diabetes complications. Lancet Diabetes Endocrinol. 2021 Nov 30. Online ahead of print.