Trends in overleving bij uitgezaaid melanoom: analyse 2013-2021

Delen via:

Door de komst van nieuwe systemische therapieën is de prognose voor patiënten met uitgezaaid melanoom de laatste jaren flink verbeterd. Uit een onlangs gepubliceerde analyse op basis van gegevens uit de Dutch Melanoma Treatment Registry blijkt dat de algehele overleving voor patiënten met uitgezaaid melanoom tussen 2013 en 2019 ieder jaar iets verbetert. De jaren 2020 en 2021 laten echter een interessante trendbreuk zien, waarvan de oorzaak nog niet volledig duidelijk is.

De introductie van immuuncheckpoint- en BRAF/MEK-remmers vanaf 2012 heeft een duidelijke positieve invloed gehad op de prognose van patiënten met uitgezaaid (niet-resectabel stadium III en IV) melanoom. Een analyse over de jaren 2013 tot 2017 suggereerde eerder al een verbeterde algehele overleving (OS) voor deze groep patiënten. De vraag is of de overleving van deze patiënten in de loop van de tijd verder blijft verbeteren. 

Dutch Melanoma Treatment Registry

In een onlangs in eClinicalMedicine gepubliceerde studie evalueerden Nederlandse onderzoekers de OS van patiënten met uitgezaaid melanoom en zochten naar factoren die van invloed waren op de overleving. Voor hun onderzoek gebruikten zij gegevens uit de Dutch Melanoma Treatment Registry van patiënten die sinds 2013 gediagnosticeerd werden met uitgezaaid melanoom en een systemische behandeling ontvingen. In dit register worden sinds 2013 alle patiënten met uitgezaaid melanoom in Nederland geregistreerd. Daarmee is het wereldwijd de grootste registratie met gedetailleerde behandelgegevens voor uitgezaaid melanoom. De patiënten werden voor dit onderzoek gestratificeerd naar het jaar waarin de diagnose werd gesteld. In totaal werden 6.260 patiënten geïncludeerd.

Trendbreuk

De mediane OS voor patiënten gediagnosticeerd in 2013 was 11,2 maanden en deze overleving werd ieder jaar iets beter, waarbij een mediane OS van 32,0 maanden werd gezien voor patiënten die in 2019 de diagnose uitgezaaid melanoom kregen. Patiënten die in 2020 of 2021 gediagnosticeerd werden hadden echter een niet-significante lagere OS, in vergelijking met de groep uit 2019 (mediaan 26,6 maanden in 2020 en 24,0 maanden in 2021). Deze trend werd gezien voor alle patiënten met uitgezaaid melanoom, ongeacht de systemische therapie. Ook bleef deze trend aanwezig na correctie voor bekende prognostische factoren en eerdere neoadjuvante of adjuvante therapie. Een verklaring voor deze trendbreuk is mogelijk gelegen in andere, niet gemeten factoren en kan – gezien de timing – gerelateerd zijn aan de COVID-19-pandemie.

Bron:

Van Not OJ, Van den Eertwegh AJM, Haanen JB, et al. Improving survival in advanced melanoma patients: a trend analysis from 2013 to 2021. EClinicalMedicine. 2024;69:102485.

Commentaar van eerste auteur Olivier van Not, arts-onderzoeker, UMC Utrecht

“In een publicatie van een aantal jaren geleden over de overleving van patiënten met uitgezaaid melanoom zagen we al dat de overleving van deze patiënten, over de periode 2013 tot 2017 ieder jaar iets beter werd.1 Sinds die tijd zijn er 2 ontwikkelingen geweest die mogelijk van invloed zijn op de overleving: de introductie van neoadjuvante en adjuvante systemische behandelingen en de COVID-19-pandemie. Daarom wilde ik – onder supervisie van Willeke Blokx, Michel Wouters en Karijn Suijkerbuijk – kijken naar de overleving van patiënten met uitgezaaid melanoom in de periode 2013 tot 2021, waarbij we vooral inzoomden op de jaren 2020 en 2021. Hoe heeft de pandemie de overleving van patiënten met uitgezaaid melanoom beïnvloed en hoe is de prognose nu voor deze groep?”

“Voor dit onderzoek hebben we gebruikgemaakt van data uit de Dutch Melanoma Treatment Registry. We deelden meer dan 6.000 patiënten met uitgezaaid melanoom die systeemtherapie ontvingen in op het jaar van diagnose. Daarbij hebben we verschillende patiënt- en tumorkarakteristieken geanalyseerd, evenals de overleving. Het is ontzettend mooi om te zien dat in de periode 2013 t/m 2019 de overleving voor patiënten met uitgezaaid melanoom ieder jaar iets beter werd. Waar in 2013 de meeste patiënten binnen een jaar overleden, is nu 2 jaar na de diagnose uitgezaaid melanoom het grootste deel van deze patiënten nog in leven. Maar we zagen ook dat die positieve trend stopte in 2020 en 2021. Hoewel niet significant, leek de overleving voor patiënten die in die periode gediagnosticeerd werden zelfs iets slechter. Na correctie voor belangrijke prognostische factoren, waaronder leeftijd, de aanwezigheid van hersenmetastasen en het aantal organen met metastasen, en eerdere neoadjuvante of adjuvante therapie, bleef dit verschil bestaan.”

Analyse herhalen

“Aan de ene kant verraste deze uitkomst ons, gezien de ontwikkelingen in behandelopties. Aan de andere kant bleek uit onze eerdere publicatie over de invloed van de COVID-19-pandemie op de melanoomzorg dat de diagnose uitgezaaid melanoom tijdens de pandemie minder vaak gesteld werd en dat er in die periode een toename was van het aantal patiënten dat zich bij diagnose presenteerde met hersenmetastasen en een slechtere performancescore.2 Dit kan van invloed zijn geweest op de overleving van patiënten die gediagnosticeerd werden in 2020 en 2021. Het idee is dan ook om deze patiënten verder te vervolgen en over een aantal jaren deze analyse te herhalen. Als de overleving van patiënten die in 2023 of 2024 gediagnosticeerd zijn dan weer verbetert, is het aannemelijker dat COVID-19 een rol heeft gespeeld. Een belangrijke les van deze studie is dan ook dat we, in het geval van een nieuwe pandemie of crisis waarbij de zorg onder druk komt te staan, proberen de zorg draaiende te houden, zeker voor de groep kwetsbare patiënten, en niet alleen binnen de melanoomzorg.”

“Ik ben benieuwd of we op langere termijn een duidelijke verklaring kunnen geven voor de gevonden trendbreuk. Nu hebben we een vermoeden, maar de tijd zal het leren.”

Referenties:

  1. Van Zeijl MCT, De Wreede LC, Van den Eertwegh AJM, et al. Survival outcomes of patients with advanced melanoma from 2013 to 2017: Results of a nationwide population-based registry. Eur J Cancer. 2021;144:242-51.
  2. Van Not OJ, Van Breeschoten J, Van den Eertwegh AJM, et al. The unfavorable effects of COVID-19 on Dutch advanced melanoma care. Int J Cancer. 2022;150:816-24.

Live de productie van kankerblaasjes filmen

jan 2018

Lees meer over Live de productie van kankerblaasjes filmen

Ook chemotherapie bij oudere NSCLC-patiënt

jan 2018 | Longoncologie, Ouderen, Radiotherapie

Lees meer over Ook chemotherapie bij oudere NSCLC-patiënt

Universiteit Utrecht verbreekt financiële band sigarettenfabrikant

jan 2018 | Longoncologie

Lees meer over Universiteit Utrecht verbreekt financiële band sigarettenfabrikant

Laparoscopie veilig bij rectumcarcinoom

jan 2018 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Laparoscopie veilig bij rectumcarcinoom

Kankerpatiënten mogen ook gewoon mopperen

jan 2018

Lees meer over Kankerpatiënten mogen ook gewoon mopperen

Nachtdiensten verhogen het risico op kanker bij vrouwen

jan 2018 | Borstkanker

Lees meer over Nachtdiensten verhogen het risico op kanker bij vrouwen

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Borstkanker; een update op alle vlakken

9 mei 2023 om 20:00 | Borstkanker, Neuro-oncologie

Lees meer over Borstkanker; een update op alle vlakken

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

Lees meer over Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

ASCO Direct™ GU 2025

vrijdag 14 feb 2025 t/m zaterdag 15 feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over ASCO Direct™ GU 2025

Behandeling met immuuncheckpointremmers is veilig bij mensen met hiv en kanker

nov 2024 | HIV, Immuuntherapie, Longoncologie, Virale infecties

Lees meer over Behandeling met immuuncheckpointremmers is veilig bij mensen met hiv en kanker

GLP1-agonisten tijdens kankerbehandeling niet geassocieerd met hoger AKI-risico

okt 2024 | Acuut nierfalen, Immuuntherapie

Lees meer over GLP1-agonisten tijdens kankerbehandeling niet geassocieerd met hoger AKI-risico

Computerondersteunde diagnose poliepen minder specifiek in proximale colon

okt 2024 | Endoscopie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Computerondersteunde diagnose poliepen minder specifiek in proximale colon

Poeptransplantatie verbetert effect immuuntherapie bij nierkanker

okt 2024 | Immuuntherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Poeptransplantatie verbetert effect immuuntherapie bij nierkanker

Verhoogd risico op maagkanker bij migrantengroepen

okt 2024 | Bacteriële infecties, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Verhoogd risico op maagkanker bij migrantengroepen

Drie studies geven richting aan verfijning behandeling colorectaal carcinoom

okt 2024 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Drie studies geven richting aan verfijning behandeling colorectaal carcinoom

Melanoom in vroeg stadium op het spoor

okt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom in vroeg stadium op het spoor

Melanoom snel in beeld met kunstmatige intelligentie

sep 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom snel in beeld met kunstmatige intelligentie

Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

sep 2024 | Borstkanker

Lees meer over Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-05

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02

MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

mrt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

MedNet Oncologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-01