Onderzoekers van het Dragon Trials Collaborative, een internationaal consortium onder leiding van het MUMC+, bestudeerden een nieuwe behandelmethode waarmee meer mensen met naar de lever uitgezaaide darmkanker geopereerd kunnen worden. Ze gaan nu uitzoeken of de methode ook toegepast kan worden bij mensen met een primaire levertumor.
Bij chirurgische verwijdering van leverkanker moet minimaal 30% restlever overblijven. Het is mogelijk om die restlever voor de operatie te laten groeien. De onderzoeksgroep heeft hiervoor een nieuwe methode ontwikkeld en uit voorlopige resultaten blijkt dat hiermee 90% van de patiënten met een aanvankelijk te kleine restlever, de operatie uiteindelijk toch kan ondergaan.
Het huidige onderzoek is alleen gericht op patiënten met naar de lever uitgezaaide darmkanker. Nu gaan de onderzoekers de methode ook toepassen bij patiënten met primaire levertumoren in de galwegen of in het leverweefsel zelf.
Samen met zo’n 60 ziekenhuizen in verschillende landen gaan ze in de Dragon Primary Liver Cancer (PLC)-trial 364 patiënten behandelen, waarvan de helft met de nieuwe methode. Vervolgens verzamelen de onderzoekers gegevens over de resultaten van de behandelingen en worden de deelnemers 5 jaar gevolgd om inzicht te krijgen in eventuele recidieven en de overleving. Voor de uitbreiding van het onderzoek ontvingen de onderzoekers een subsidie van KWF Kankerbestrijding.
Bron: