De uitgaven aan immuun- en doelgerichte therapie voor de behandeling van kanker zijn tussen 2017 en 2022 verdubbeld. Dat blijkt uit kerncijfers die IKNL heeft gepubliceerd op het platform dure geneesmiddelen. Het platform geeft cijfers over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiëntpopulatie, overleving en uitgaven.
Het betreft geneesmiddelen die worden gegeven in het ziekenhuis en duurder zijn dan 1.000 euro per patiënt per jaar. Voor de behandeling van kanker bestaan deze vooral uit (traditionele) chemotherapie en immuun- en doelgerichte therapie. Dure geneesmiddelen worden vooral ingezet bij hematologische maligniteiten en voor de behandeling van solide tumoren in een gevorderd stadium.
Chemotherapie wordt daarbij het vaakst gegeven, maar de totale uitgaven hiervoor zijn relatief laag. De inzet van immuuntherapie en doelgerichte therapie is het hardst gestegen tussen 2017 en 2022 (met 53%). Dit geldt ook voor de uitgaven aan deze categorie. Tussen 2017 en 2022 zijn deze verdubbeld van 651 miljoen naar 1,3 miljard euro.
Over een deel van de dure geneesmiddelen worden (vertrouwelijke) prijsafspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en farmaceuten. De werkelijke uitgaven per type middel zijn daardoor niet bekend, maar zijn lager dan hier weergegeven.
Bron: