Een wereldwijde prospectieve cohortstudie waarvan de resultaten in BMJ zijn gepubliceerd, toonde aan dat een overmatige inname van ultrabewerkt voedsel het risico op inflammatoire darmziekten (IBD) verhoogt.
Deze cohortstudie vond plaats 21 landen met een laag, gemiddeld en hoog inkomen in 7 geografische regio’s: Europa en Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Midden-Oosten, Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en China.
Zo’n 116.000 volwassenen van 35-70 jaar oud werden bijna 10 jaar lang gevolgd. In die periode ontwikkelden 467 personen een nieuwe IBD: het ging om 90 gevallen van de ziekte van Crohn en 377 gevallen van colitis ulcerosa.
Na correctie voor mogelijke confounders was een hogere inname van ultrabewerkt voedsel geassocieerd met een hoger risico op het ontstaan van IBD (HR 1,82 voor ≥ 5 porties/dag en HR 1,67 voor 1-4 porties/dag vergeleken met < 1 portie/dag, p = 0,006 voor trend).