Het UMC Groningen is met onder meer longoncologen, verpleegkundigen, huisartsen, apothekers en patiënten gestart met een actieonderzoek om de zorg voor mensen met longkanker te verbeteren. De resultaten worden direct ingezet in de zorg.
Het UMC Groningen is al langer bezig met het verbeteren van de longkankerzorg. Onlangs is het hele zorgpad in kaart gebracht en werd bekeken wat de knelpunten zijn. Nu worden deze punten stap voor stap aangepakt.
Patiënten hebben aangegeven dat ze meer betrokken willen worden bij de keuzes voor hun behandeling. Samen beslissen betekent dat de patiënt in gesprek met een arts, verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige alle opties bespreekt en dat de keuze vervolgens samen wordt gemaakt. Zo kan een patiënt meer de regie houden. Ook wil het UMCG met het project patiënten helpen hun medicijngebruik te verbeteren.
Voor het project Multidisciplinaire topzorg voor patiënten met longkanker: samen sterker! heeft het UMCG 150.000 euro gekregen van ZonMW. Aan dit project werken de afdelingen Klinische Farmacie, Longoncologie en Toegepast GezondheidsOnderzoek van het UMCG mee, evenals een socioloog, een IT-specialist, huisartsen, apothekers in de eerste lijn en patiëntorganisatie Longkanker Nederland.
Bron: