Het UMC Groningen gaat onderzoek doen naar het gebruik van bacteriofagen. Het onderzoek betreft de behandeling met bacteriofagen bij patiënten met een chronische gewrichtsprothese-infectie veroorzaakt door Staphylococcus aureus.
Er is de laatste jaren steeds meer interesse in behandelingen met bacteriofagen. Het kan een laatste mogelijkheid zijn voor patiënten die een infectie hebben. Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën kunnen doden en die een oplossing kunnen zijn voor antibioticaresistentie en moeilijk te behandelen infecties.
Aan dit eerste onderzoek met bacteriofagen doet een selecte groep patiënten mee. Patiënten die al langere tijd last hebben van een infectie van de gewrichtsprothese en die geen andere optie meer hebben dan de gewrichtsprothese te laten verwijderen. Door bacteriofagen op de plek van de infectie toe te dienen, hopen de onderzoekers de infectie langer onder controle te kunnen houden en de gewrichtsprothese te behouden.
De studie PhagoDAIR is opgestart in Frankrijk, waar de bacteriofagen in een laboratorium worden opgekweekt. Deze studie wordt uitgevoerd in Frankrijk, Spanje, Duitsland en Nederland. In Nederland is het UMCG het enige centrum dat meedoet. Naast patiënten die in het UMCG worden behandeld, kunnen ook patiënten deelnemen die vanuit andere centra worden doorverwezen.
Bron: