Op de Alzheimer’s Association International Conference zijn nieuwe richtlijnen voor het vaststellen van de ziekte van Alzheimer gepresenteerd. Deze zijn ontwikkeld door artsen en onderzoekers uit de hele wereld. Volgens de nieuwe criteria wordt de ziekte in de kliniek gediagnosticeerd met biomarkers, net zoals bij aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten.
Er is de afgelopen jaren een biomarker-bloedtest ontwikkeld die zeer goede resultaten geeft, zo blijkt uit recent onderzoek van Amsterdam UMC. Hiermee is een nieuwe generatie biomarkers beschikbaar om de ziekte van Alzheimer steeds beter te detecteren, aldus de onderzoekers.
Uit nieuw onderzoek van Amsterdam UMC en Alzheimer Nederland blijkt dat veel mensen met cognitieve klachten ook daadwerkelijk willen weten of zij in de beginfase van de ziekte van Alzheimer zitten. Als zij dat weten, stelt het hen in staat om meer regie te nemen over de volgende fase van hun leven.
De bloedtest is bovendien veel minder belastend voor de patiënt dan de huidige methode waarin biomarkers in hersenvocht worden bepaald, relatief goedkoop en bovendien makkelijk uit te voeren. Eerder konden alleen gespecialiseerde klinieken een goede analyse met deze test doen. Nu blijkt uit Zweeds onderzoek dat de test ook in de eerste lijn kan worden ingezet met een betrouwbaar resultaat.
Bron: