Uit het promotieonderzoek van Chilam Chan van het UMC Utrecht blijkt dat een nieuwe vorm van immuuntherapie, gebaseerd op immunoglobuline A (IgA), effectief kan zijn in de strijd tegen kanker.
IgA-antistoffen hebben unieke voordelen ten opzichte van IgG-antistoffen. Dit komt omdat ze een ander type immuuncel, namelijk de neutrofiel, kunnen activeren. Het probleem is echter dat IgA-antistoffen moeilijk te produceren zijn door hun instabiliteit en complexe structuur, en dat ze een korte halfwaardetijd hebben.
Chan en haar collega’s ontwikkelden daarom een gemodificeerd IgA-antilichaam: IgA3.0. Dit nieuwe antilichaam is stabieler en gemakkelijker te produceren, en blijft langer aanwezig in het bloed. In experimenten in het laboratorium bleek IgA3.0 zeer effectief in het activeren van neutrofielen om kankercellen aan te vallen.
Uit onderzoek van Chan blijkt bovendien dat door CD47 te blokkeren de antitumorrespons van IgA aanzienlijk kan worden verbeterd. In studies verhoogde deze combinatie de activiteit van neutrofielen, wat leidde tot een betere onderdrukking van tumoren in laboratoriumstudies in diverse kankercellijnen en in een diermodel.
Daarnaast was deze combinatiebehandeling ook werkzaam wanneer toegevoegd aan tumorcellen van kinderen met een non-hodgkinlymfoom. Het blokkeren van deze checkpointmoleculen is daarom een veelbelovende strategie om de werkzaamheid van IgA te verbeteren.
Bron: