Resultaten van de REDUCCTION-trial, die recent gepubliceerd werden in de BMJ laten zien dat de implementatie van een veelzijdige interventie niet effectief was in het verminderen van kathetergerelateerde bloedbaaninfecties (CRBSI) bij patiënten die een katheter nodig hadden voor hemodialyse.
Die veelzijdige interventie bestond uit een compleet pakket van aanbevelingen voor katheterzorg tijdens het inbrengen, onderhouden en verwijderen van de katheter. De REDUcing the burden of dialysis Catheter ComplicaTIOns (REDUCCTION) trial is een cluster gerandomiseerde studie met een zogenaamd ‘stepped wedge’ design. Dat houdt in dat de interventie, na een baseline observatieperiode, op basis van randomisatie op drie verschillende tijdstippen op centrumniveau werd geïntroduceerd.
Aan de studie deden 37 Australische centra mee, waar alle (volwassen) patiënten bij wie een nieuwe hemodialysekatheter ingebracht moest worden geïncludeerd werden. Dat leidde tot een groep van 6.364 patiënten van wie in totaal 1,14 miljoen dagen kathetergebruik geobserveerd werd. Tussen december 2016 en maart 2020 werden twaalf centra gerandomiseerd naar het eerste, twaalf naar het tweede en dertien naar het derde tijdstip.
De primaire uitkomstmaat was de mate waarin CRBSI optrad (op centrumniveau) in de baselinefase ten opzichte van de interventiefase. In totaal traden er 315 CRBSIs op: 158 in de baseline fase (0,21/1.000 dagen kathetergebruik) en 157 in de interventie fase (0,29/1.000 dagen kathetergebruik). De resulterende incidence rate ratio van 1,37 was niet statistisch significant (95%-BI 0,85-2,21; p = 0,20), wat aangeeft dat de interventie geen effect had. Bovendien lieten de resultaten zien dat per jaar hemodialysekathetergebruik 1 op de 10 patiënten een CRBSI doormaakt.