Het produceren van gekweekte rode bloedcellen biedt mogelijk een onuitputtelijke bron waarmee aan de groeiende behoefte voor bloedtransfusies kan worden voldaan. Joan Gallego is onlangs aan de TU Delft gepromoveerd op dit onderwerp.
De huidige technologie voor het kweken van rode bloedcellen is zeer arbeidsintensief, werkt op vrij kleine schaal en vereist grote hoeveelheden zeer duur groeimedium. Gallego ontwikkelde in reguliere bioreactoren een omgeving waarin voorlopercellen zeer snel konden groeien om zo zeer hoge celconcentraties mogelijk te maken en zorgde ervoor dat de cellen zich alleen tot rode bloedcellen konden differentiëren.
De bioreactoren van 0,5 liter zijn aanzienlijk groter dan de huidige statische kweeksystemen met een productiecapaciteit van enkele milliliters. Het team van TU Delft-Sanquin heeft het proces opgeschaald naar bioreactoren van 3 liter, wat de weg vrijmaakt voor commerciële reactoren van meer dan 10.000 tot 25.000 liter en de kapitaalkosten per transfusie-eenheid sterk verlaagt.
Naast het verhogen van het aantal rode bloedcellen per bioreactor en het versnellen van het kweekproces stonden de onderzoekers ook voor de opgave om de kosten van het dure groeimedium te verlagen. Ze zijn erin geslaagd holotransferrine te vervangen door een GMP-compatibele ijzergeladen chelator. Daarmee is slechts een fractie van de kosten nodig, zeker in de differentiatiefase, zonder dat er toxische effect werden waargenomen.
Bron: