Veranderde hartfunctie wellicht relevant voor ontwikkelen van PAH

Een BMPR2-mutatie is een van de meest voorkomende mutaties bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH). Bij dragers van zo’n mutatie lijkt de structuur van het hart iets te zijn veranderd, zelfs zonder dat er sprake hoeft te zijn van pulmonale hypertensie. Langere followup van deze dragers kan wellicht uitwijzen of deze verandering klinisch relevant is voor de ontwikkeling van PAH. Dat is een voorlopige conclusie uit een nog lopende studie in het Amsterdam UMC. Promovenda Eszter Tóth doet bij de afdeling Longziekten onderzoek naar BMPR2 en geeft uitleg over de studie. 

BMP’s (‘bone morphogenetic protein’) spelen een rol in onder meer celgroei, celdifferentiatie en botvorming door binding aan de BMPR2-receptor. Een mutatie in het BMPR2-gen kan leiden tot verminderde functie van deze eiwitten. Maar het precieze verband tussen de mutatie en PAH is niet duidelijk. Niet iedereen met de mutatie krijgt de ziekte. “BMPR2 is onderdeel van het TGF-beta signaalpad, dat in het hele lichaam actief is bij veel verschillende processen”, weet Tóth. “De kans op PAH bij een BMPR2-mutatie is zo’n 15 tot 40%, waarbij vrouwen een sterker verhoogd risico hebben. Maar het is niet bekend waarom de ene persoon PAH ontwikkelt en de andere niet. Daardoor is screening lastig, mede omdat de vroege tekenen van PAH in deze groep niet goed bekend zijn.” 

Een van de vragen in de studie is of iemand met een mutatie, ook als die persoon gezond is, een ander fenotype heeft dan iemand zonder mutatie. Een andere vraag is of een effectieve manier van screenen mogelijk is voor vroege ontwikkeling van PAH. 

Veel motivatie

De voorlopige resultaten van de studie zijn recent gepubliceerd.1 De deelnemers in de studie waren 28 dragers van het gen zonder symptomen (gemiddeld 44 jaar, 57% vrouw) en 21 gezonde controles (gemiddeld 44 jaar, 48% vrouw). Zij ondergingen vanaf 2017 jaarlijkse screening met veel verschillende modaliteiten, zoals MRI van het hart, echocardiografie, CT-scan van de longen, rechter hartkatheterisatie en ergometrie. Daarnaast is bloed afgenomen voor analyse van biomarkers. “We hebben dus verschillende manieren gebruikt om mogelijk vroege signalen te kunnen opsporen”, vervolgt Tóth. “We volgen de deelnemers gedurende 10 jaar met de verschillende onderzoeken, met een rechter hartkatheterisatie in jaar 4 en jaar 9 bij de BMPR2-dragers. De dragers van het gen zijn familieleden van bij ons bekende PAH-patiënten. We zien bij hen veel motivatie om aan het onderzoek deel te nemen.” 

Ook in diermodel

Als opvallende uitkomst van de studie noemt Tóth een kleiner rechter hartvolume bij dragers van een BMPR2-mutatie. “Tevens zien we een kleiner linker einddiastolisch volume vergeleken met de controles. Dat is ook waargenomen in onderzoek met een diermodel met ratten met een BMPR2-mutatie. Voor dat onderzoek hebben we samengewerkt met een groep in Engeland. Het is een bijzondere benadering om eerst onderzoek te doen bij mensen en daarna ook data over ratten toe te voegen. Maar het is een niche-onderzoek, dan is het belangrijk om te weten of een diermodel overeenkomt met wat we bij mensen zien. Het is waardevol om te zien dat dat inderdaad zo is.” 

Uit de data van de rechter hartkatheterisaties blijkt dat de gemiddelde druk in de longslagader iets hoger is dan bij controles. Omdat in de studie bij de controles geen hartkatheterisatie wordt gedaan, zijn hiervoor data gebruikt van mensen die in het verleden naar het Amsterdam UMC zijn verwezen vanwege verdenking op PAH maar bij wie geen PAH-diagnose is gesteld. “Om de intrinsieke functie van de rechter ventrikel te onderzoeken, hebben we druk-volumecurves gemaakt. Daarmee zien we dat het hart van BMPR2-dragers harder lijkt samen te trekken. We denken dat dat komt door de iets verhoogde druk. Die druk valt binnen de normaalwaarden van gezonde personen, maar is wel hoger dan de gemiddelde waarde bij mensen zonder BMPR2-mutatie. Het hart van BMPR2-dragers lijkt bovendien iets minder efficiënt te pompen.”  

Geen duidelijke risicofactor

Volgens Tóth is het lastig om harde conclusies te trekken uit de studie. Toch lijkt er wel verandering te zijn in de structuur van het hart bij BMPR2-dragers: het is iets kleiner en knijpt iets harder. “Omdat we de veranderingen in het hart niet direct kunnen verklaren door een verhoogde druk, lijkt het erop dat de BMPR2-mutatie niet alleen relevant is voor de longcirculatie maar ook voor de ontwikkeling van het hart. Verder onderzoek moet uitwijzen wat die rol van BMPR2 precies is.” 

Het studiedoel om een effectieve manier van screenen te vinden voor risico op PAH heeft nog geen definitieve conclusies opgeleverd, aldus Tóth. Van de deelnemers met een BMPR2-mutatie hebben inmiddels 2 mensen PAH ontwikkeld. “Uiteraard hebben we hen nauw gevolgd. Bij beide patiënten zien we met de meeste onderzoeksmethoden geen veranderingen. Wel trad bij hen pulmonale flow notching op in het MRI-signaal, dat is een verandering in de flowmetingen in de longslagader. Dat gebeurde 2 jaar voor diagnose van PAH. Dat is dus mogelijk een vroeg teken, maar notching kan verschillende oorzaken hebben. Het is dus niet specifiek voor PAH. Maar als het wordt gezien op een MRI, kan het wel aanleiding zijn om alert te zijn op PAH.” 

Advies

Op basis van de studie kan Tóth een advies geven aan behandelaars van PAH: bij verdenking op PAH is alleen normale echografie wellicht niet voldoende. “Het is goed om iets verder te kijken, met name als de patiënt verslechtert. Dan kan een rechter hartkatheterisatie worden gedaan. Maar er is helaas nog steeds geen manier om PAH definitief vast te stellen of uit te sluiten zonder rechter hartkatheterisatie. We zijn nu bezig met verdere analyse van de data uit de studie, om wellicht bij meer patiënten mogelijke risicofactoren te kunnen vinden. Bovendien gaan we bloed van de deelnemers analyseren met een panel van biomarkers. Het onderzoek gaat dus nog door. Het streven is om in totaal 50 BMPR2-dragers te includeren.” 

Iets meer inzicht

Ondanks de beperkte conclusies vindt Eszter Tóth toch dat de studie iets meer inzicht geeft over de rol van BMPR2, niet alleen in de vaten van de longen maar ook in de context van het rechter hart. “Uit studies in het verleden is bekend dat PAH-patiënten met een BMPR2-mutatie een slechtere overleving hebben dan patiënten zonder zo’n mutatie. Onze studie laat zien dat het volume en de intrinsieke functie van het hart iets zijn veranderd bij BMPR2-dragers. Wellicht speelt BMPR2 vooral een rol in de rechter ventrikel van het hart. Daarnaast geeft onze studie meer inzicht rondom het ontwikkelen van PAH en mogelijke vroege tekenen daarvan. Dat is relevant voor een veel bredere groep patiëntengroep die PAH ontwikkelen als gevolg van een comorbiditeit.”

Referentie: 

  1. Tóth EN, Celant LR, Niglas M, et el. Deep phenotyping of unaffected carriers of pathogenic BMPR2 variants screened for pulmonary arterial hypertension. Eur Respir J. 2024;64:2400442.

 

Elektronische ‘nudges’ verhogen griepvaccinatiegraad bij patiënten met chronische ziekte

apr 2025 | Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Elektronische ‘nudges’ verhogen griepvaccinatiegraad bij patiënten met chronische ziekte

Relevante, duurzame responsen met dupilumab bij rinosinusitis

apr 2025

Lees meer over Relevante, duurzame responsen met dupilumab bij rinosinusitis

Goedkeuring Europese Commissie voor uitbereiding indicatie Kaftrio in combinatie met ivacaftor

apr 2025 | CF

Lees meer over Goedkeuring Europese Commissie voor uitbereiding indicatie Kaftrio in combinatie met ivacaftor

Thuismonitoring van longfunctie bij patiënten met SSc-ILD

apr 2025 | ILD, Sclerodermie

Lees meer over Thuismonitoring van longfunctie bij patiënten met SSc-ILD

Veranderde hartfunctie wellicht relevant voor ontwikkelen van PAH

apr 2025 | Pulmonale hypertensie

Lees meer over Veranderde hartfunctie wellicht relevant voor ontwikkelen van PAH

Impact radiotherapie op hart bij longkankerpatiënten

apr 2025 | Longoncologie, Radiotherapie

Lees meer over Impact radiotherapie op hart bij longkankerpatiënten

Stoppen met roken: de rol van medicatie

15 mei 2025 om 20:45

Lees meer over Stoppen met roken: de rol van medicatie

De laatste ontwikkelingen in RSV-preventie bij oudere volwassenen

7 apr 2025 om 19:00 | Ouderen, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over De laatste ontwikkelingen in RSV-preventie bij oudere volwassenen

Keynote webinar | Spotlight on adolescent vaping

29 jan 2025 om 18:00 | Longoncologie

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on adolescent vaping

Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

22 jan 2025 om 20:00

Lees meer over Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

Targeting COPD with type 2 inflammation: emerging biologic landscape

3 dec 2024 om 19:00 | COPD

Lees meer over Targeting COPD with type 2 inflammation: emerging biologic landscape

Remodelling en Remissie: nieuwe inzichten in astma

18 nov 2024 om 20:00 | Astma

Lees meer over Remodelling en Remissie: nieuwe inzichten in astma

Pulmo Pubquiz 2024

24 sep 2024 om 20:00 | COPD, Virale infecties

Lees meer over Pulmo Pubquiz 2024

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

ERS 2023 videoverslagen

COPD

Lees meer over ERS 2023 videoverslagen

Interstitiële Longziekten - Overview van ATS, WASOG, ERS 2025 en nog meer

woensdag 29 okt 2025 van 15:00 tot 20:45 | ILD, Pulmonale hypertensie

Lees meer over Interstitiële Longziekten - Overview van ATS, WASOG, ERS 2025 en nog meer

Sotatercept verlaagt risico bij PAH

apr 2025 | Hartfalen, Pulmonale hypertensie

Lees meer over Sotatercept verlaagt risico bij PAH

Ensitrelvir eerste orale antivirale middel dat COVID-19 voorkomt

mrt 2025 | Virale infecties

Lees meer over Ensitrelvir eerste orale antivirale middel dat COVID-19 voorkomt

Behandeling met immuuncheckpointremmers is veilig bij mensen met hiv en kanker

nov 2024 | HIV, Immuuntherapie, Longoncologie, Virale infecties

Lees meer over Behandeling met immuuncheckpointremmers is veilig bij mensen met hiv en kanker

PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

sep 2024 | Longoncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

Het overwinnen van resistentie tegen PD-(L)1-remmers bij NSCLC

sep 2024 | Longoncologie

Lees meer over Het overwinnen van resistentie tegen PD-(L)1-remmers bij NSCLC

Kosten en waarde van immuuncheckpointremmers voor solide tumoren in Nederland

sep 2024 | Immuuntherapie

Lees meer over Kosten en waarde van immuuncheckpointremmers voor solide tumoren in Nederland

Meditatie heeft positief effect op mentale gezondheid bij COPD

sep 2024 | COPD

Lees meer over Meditatie heeft positief effect op mentale gezondheid bij COPD

Verandering in T2-biomarkers hangt niet samen met respons op tezepelumab

sep 2024 | Astma

Lees meer over Verandering in T2-biomarkers hangt niet samen met respons op tezepelumab

FRONTIER-4: Eerste signalen voor effect tozorakimab bij COPD

sep 2024 | COPD

Lees meer over FRONTIER-4: Eerste signalen voor effect tozorakimab bij COPD

Podcast CMV-infectie: Microbiologie

nov 2024 | Niertransplantatie, Transplantatie, Virale infecties

Lees meer over Podcast CMV-infectie: Microbiologie

Podcast CMV-infectie: Klinische farmacologie

nov 2024 | Niertransplantatie, Transplantatie, Virale infecties

Lees meer over Podcast CMV-infectie: Klinische farmacologie

Podcast CMV-infectie: Solide orgaantransplantatie

nov 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Podcast CMV-infectie: Solide orgaantransplantatie

Podcast CMV-infectie: Hematologie

nov 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Podcast CMV-infectie: Hematologie

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Zorgtransitie: Thuistoedieningspilot met anti-IL5 behandelingen voor ernstig astma

nov 2021 | Astma

Lees meer over Zorgtransitie: Thuistoedieningspilot met anti-IL5 behandelingen voor ernstig astma

MedNet Longziekten 2025-01

mrt 2025

Lees meer over MedNet Longziekten 2025-01

MedNet Longziekten 2024-04

dec 2024

Lees meer over MedNet Longziekten 2024-04

MedNet Longziekten 2024-03

okt 2024

Lees meer over MedNet Longziekten 2024-03

MedNet Longziekten 2024-02

jul 2024

Lees meer over MedNet Longziekten 2024-02

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Longziekten 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Longziekten 2024-01

MedNet Longziekten 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-04

MedNet Oncologie special Longkanker 2023-2

nov 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2023-2

MedNet Longziekten 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-03