De genetische regulatie van het immuunsysteem en het stollingssysteem bij mensen uit West-Europa en Tanzania verschilt aanzienlijk, zo blijkt uit het proefschrift van Godfrey Temba (Radboudumc). Hij promoveerde 7 december jl. aan de Radboud Universiteit.
Veel regio’s in Afrika bezuiden de Sahara ondergaan een ongekende golf van verstedelijking, die gepaard gaat met veranderingen in levensstijl, zoals verminderde fysieke activiteit en veranderingen in het voedingspatroon. Verstedelijking gaat ook gepaard met een epidemiologische transitie die wordt gekenmerkt door een verschuiving van infectieziekten naar niet-overdraagbare ziekten.
Het Human Functional Genomics Project (HFGP), waar het promotieonderzoek van Temba onderdeel van is, is opgericht om de genetische en niet-genetische factoren, waaronder de omgeving en voeding, te onderzoeken die de werking van het immuunsysteem van gezonde individuen en mensen met ziektes beïnvloeden.
Dit onderzoek richtte zich op inheemse Afrikanen en toonde aan dat de genetische regulatie van het immuunsysteem en het stollingssysteem bij mensen uit West-Europa en Tanzania aanzienlijk verschilde.
Tanzanianen hebben een meer geactiveerd immuunsysteem en stollingssysteem, evenals een andere samenstelling van het darmmicrobioom. De meest invloedrijke niet-genetische factoren op het immuunsysteem en het stollingssysteem waren metabolieten afkomstig uit voedsel of geproduceerd door het darmmicrobioom.
Bron: