Plastisch chirurg Marius Kemler (Martini Ziekenhuis) ontwikkelde een nieuwe en innovatieve methode om een versleten pols volledig en duurzaam te herstellen met behulp van een 3D-geprint implantaat. Dit najaar start een wetenschappelijk onderzoek naar de bredere toepasbaarheid van deze nieuwe methode.
Het polsgewricht is een complex gewricht. Een breuk van het scheepsvormige botje kan ervoor zorgen dat het botje afsterft. De standaardbehandeling is de 3 onderste botjes in het polsgewricht verwijderen. De botjes daarboven zakken in en nemen een deel van de functie van het afgestorven botje en de 2 verwijderde ‘buren’ over. Het probleem hierbij is dat de pees in de pols en hand slapper komt te liggen. Patiënten verliezen daardoor sturing en kracht in pols en hand.
Kemler ontwikkelde samen met Link Lima, een fabrikant van orthopedische implantaten, een 3D-geprint implantaat dat precies op de plek van het afgestorven botje past. Dit deden ze met behulp van een CT-scan van de gezonde pols van de patiënt.
Inmiddels hebben 3 patiënten deze operatie ondergaan en de resultaten zijn positief. De patiënten zijn pijnvrij en ervaren meer kracht in pols en hand dan voor de operatie. Het kraakbeen blijft bovendien volledig intact, zo blijkt uit scans.
Het Martini Ziekenhuis start binnenkort een wetenschappelijk onderzoek naar deze methode in een grotere groep patiënten. Personen met polsslijtage kunnen zich hier nog voor melden.
Bron: