Verspreiding van SARS-CoV-2 in IJsland

Delen via:

In een populatiegebaseerde studie in IJsland hadden kinderen jonger dan 10 jaar en vrouwen een lagere incidentie van SARS-CoV-2-infectie dan adolescenten of volwassenen en mannen.

Eind februari werd in IJsland de eerste infectie met SARS-CoV-2 bevestigd bij een persoon die onlangs was teruggekeerd uit Noord-Italiƫ. In dit onderzoek werden twee strategieƫn gebruikt voor het screenen op het virus, namelijk het gericht testen van hoogrisicopersonen en populatiescreening, waarbij ook twee strategieƫn werden gehanteerd: een open uitnodiging aan alle inwoners en het versturen van uitnodigingen aan 6782 random gekozen inwoners.

Op 4 april hadden 1221 van de 9199 geteste personen (13,3%) een positieve test voor SARS-CoV-2. Van de personen die werden getest in de algemene bevolking testten 87 (0,8%) respondenten van de open uitnodiging en 13 (0,6%) in de random screening positief voor het virus. In totaal werd 6% van de populatie gescreend. De meeste personen die gericht werden getest en vroeg in de studie positief testten, hadden recent internationaal gereisd, in tegenstelling tot de personen die later in de studie positief testten. Bij het gericht testten van hoogrisicopersonen hadden kinderen < 10 jaar minder vaak een positief testresultaat (6,7%) dan personen ā‰„ 10 jaar (13,7%). In de populatiescreening had geen van de kinderen < 10 jaar een positieve test, ten opzichte van 0,8% van de personen ā‰„ 10 jaar. Vrouwen hadden minder vaak een positief testresultaat dan mannen, zowel bij gericht testen (11,0% vs. 16,7%) als in de populatiescreening (0,6% vs. 0,9%). De haplotypes die werden gevonden, waren divers en veranderden over de tijd. Het percentage geĆÆnfecteerde deelnemers dat werd vastgesteld met populatiescreening bleef stabiel gedurende de testperiode van 20 dagen.

Bron:

Gudbjartsson DF, Helgason A, Jonsson H, et al. Spread of SARS-CoV-2 in the Icelandic Population. N Engl J Med. 2020 Apr 14. [Epub ahead of print]

 

Preventie van dialysegeassocieerde infecties bij poliklinische hemodialysepatiƫnten

jan 2025 | Bacteriƫle infecties, Dialyse

Lees meer over Preventie van dialysegeassocieerde infecties bij poliklinische hemodialysepatiƫnten

Toename van fusidinezuur-resistente S. aureus

jan 2025 | Antibioticaresistentie, Bacteriƫle infecties

Lees meer over Toename van fusidinezuur-resistente S. aureus

Aangepaste orale 9-maandenregimes voor rifampicine-resistente tuberculose

jan 2025 | Bacteriƫle infecties, Tuberculose

Lees meer over Aangepaste orale 9-maandenregimes voor rifampicine-resistente tuberculose

Consortium kiest nieuwe aanpak in ontwikkeling vaccins tegen parasitaire wormen

jan 2025 | Parasitaire infecties, Vaccinatie

Lees meer over Consortium kiest nieuwe aanpak in ontwikkeling vaccins tegen parasitaire wormen

Nieuwe inzichten in rol adhesie-eiwitten bij Candida auris

jan 2025 | Schimmelinfecties

Lees meer over Nieuwe inzichten in rol adhesie-eiwitten bij Candida auris

Online Weinig risico op CTEPH na COVID-19-opname

jan 2025 | Pulmonale hypertensie, Virale infecties

Lees meer over Online Weinig risico op CTEPH na COVID-19-opname