Sinds de introductie van pre-expositie profylaxe (PrEP) ter voorkoming van een hiv-infectie in Nederland in 2018 is het aantal verstrekkingen via de openbare apotheek nog niet zo hoog geweest. Dat meldt de Stichting Farmaceutische kengetallen.
PrEP wordt voorgeschreven aan mensen met een substantieel risico op hiv, ter voorkoming van een hiv-infectie. Voor deze preventieve toepassing is het combinatiepreparaat emtricitabine met tenofivirdisoproxil geregistreerd.
SFK beschouwt iemand als PrEP-gebruiker als geen andere hiv-medicatie wordt gebruikt én als de gebruiker zelf de kosten betaalt. Naast de medicatie bestaat een PrEP behandeling uit gerelateerde zorg eromheen. Zo moet een gebruiker zich 2 keer per jaar laten testen op soa’s en hiv en wordt de nierfunctie gecontroleerd.
Van augustus 2019 tot augustus 2024 was er een landelijke pilot waarbij een gelimiteerd aantal mensen PrEP-medicatie en -zorg kregen via de GGD. Met het stoppen van de pilot is de doelgroep nu verruimd.
De verwachte extra vraag naar PrEP-medicatie via de openbare apotheek is terug te zien in de cijfers. Het aantal mensen met een verstrekking is gestegen van 1.600 in juni naar 2300 in juli en 2.700 mensen in augustus.
Bron: