Onderzoekers van de universiteiten van Maastricht en Leeds ontdekten dat klachten door glutengevoeligheid gedeeltelijk te maken hebben met de verwachting van mensen. Het gaat daarbij om mensen bij wie coeliakie en tarweallergie als oorzaak zijn uitgesloten.
Het komt steeds vaker voor dat mensen hun gluteninname verminderen vanwege zelf-gerapporteerde maag-darmklachten, terwijl coeliakie en tarweallergie zijn uitgesloten. Bij deze mensen is de oorzaak van hun klachten vaak onduidelijk.
Nederlandse en Engelse onderzoekers bestudeerden meer dan 80 proefpersonen met zelf-gerapporteerde glutengevoeligheid. Zij dachten allemaal dat ze gluten te eten kregen, maar in werkelijkheid kreeg de helft van iedere groep gluten te eten en at de andere helft glutenvrij. En wat bleek? Mensen die dachten dat ze gluten hadden gegeten rapporteerden klachten, terwijl mensen die dachten dat ze glutenvrij hadden gegeten duidelijk minder klachten meldden.
Het onderzoek laat dus zien dat de verwachting dat gluten maag-darmklachten veroorzaakt, een cruciale rol speelt bij het ervaren van deze klachten. Dit wijst op een directe betrokkenheid van de hersen-darm-as bij het ervaren van klachten na gluteninname. Omdat daar nog relatief weinig over bekend is, willen de onderzoekers zich nu richten op het ontrafelen van mechanismen in de hersen-darm as.
De studieresultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology and Hepatology.
Bron: