Mensen met relatief veel vetten in hun bloed krijgen minder vaak allergische aandoeningen, zoals eczeem en astma. Deze vetten zorgen dat genen die een sleutelrol spelen in allergische reacties minder actief zijn. Dat schrijven onderzoekers van het LUMC in Nature Communications.
De onderzoekers brachten bij ruim 3200 mensen in kaart welke genen in immuuncellen actief zijn. Dit bleken er meer dan 17.000 te zijn. Vervolgens zochten de onderzoekers uit op welke genen vetten in het bloed precies effect hebben, en zo kwamen ze uit bij een groep genen die allergische reacties opwekken.
Door een geavanceerde analysemethode waarin de onderzoekers bloedspiegels van vetten, activiteit van genen en bekende genetische verschillen tussen mensen combineerden, konden ze aantonen dat dit verband daadwerkelijk oorzakelijk is.
De onderzoekers vonden dat vooral triglyceriden effect hebben op genen die actief zijn in basofielen. Het triglyceridegehalte in het bloed wordt voor een deel bepaald door ons DNA, maar voornamelijk door het dieet.
Dit kan betekenen dat patiënten met ernstige allergische reacties misschien wel baat hebben bij het toedienen van vetzuren. Eerst moet getest worden welke vetzuren deze gunstige effecten daadwerkelijk hebben. Zijn het bijvoorbeeld vooral (gezonde) onverzadigde of (ongezonde) verzadigde vetzuren?
Bron: