Hoogleraar Epidemiologie van Tropische infectieziekten Teun Bousema (Radboudumc) ontvangt een NWO Vici-beurs ter waarde van 1,5 miljoen euro. Hiermee gaat hij onderzoek doen naar toenemende resistentie tegen 1 van de belangrijke malariamedicijnen.
Jaarlijks zijn er wereldwijd meer dan 200 miljoen malariagevallen. Behandeling van malaria is alleen mogelijk met effectieve medicijnen. Recent hebben Afrikaanse malariaparasieten resistentie ontwikkeld tegen de belangrijkste malariamedicijnen, artemisinines. Er zijn bovendien alarmerende aanwijzingen dat deze resistente parasieten besmettelijker zijn voor muggen dan gewone parasieten.
Bousema is 1 van de 34 onderzoekers die een Vici-beurs ontvangen, het betreft één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Met de beurs kunnen ze de komende 5 jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen.
In zijn project zal Bousema onderzoeken welke biologische en omgevingsfactoren een rol spelen bij resistentieverspreiding. Ook gaat hij een simulatiemodel ontwikkelen, waarmee hij de beste strategie wil vinden om deze verspreiding te voorkomen. Volgens Bousema dringt de tijd. Alleen als we de verspreiding begrijpen, kunnen we ervoor zorgen dat malaria behandelbaar blijft.
Bron: