Transbronchiale cryobiopsie geeft bij interstitiële longziekten een vergelijkbare diagnostische opbrengst als een weefselafname door een longoperatie. Dit blijkt uit de COLD-studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.
Bij transbronchiale cryobiopsie krijgt de patiënt onder diepe sedatie via een bronchoscopie een sonde in de long. Het uiteinde van de sonde wordt gekoeld en daardoor vriest een stukje longweefsel aan de sonde vast. Dit wordt vervolgens onder de microscoop bekeken.
Voor een longoperatie moeten patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis en krijgen ze tijdens de operatie een drain tussen de ribben om de long te laten ontplooien. De diagnostische opbrengst van de strategie waarbij gestart wordt met een vriesbiopt is echter vergelijkbaar met een longoperatie (88% versus 89% bij longoperatie).
Een drain in de borstkas is bij het vriesbiopt zelden nodig. En de behandeling kan in 80% van de procedures in dagbehandeling worden uitgevoerd in plaats van een opname van 5 dagen. Ook waren er minder ernstige complicaties bij patiënten die een vriesbiopt kregen. Amsterdam UMC gebruikt inmiddels standaard de vriestechniek. Alleen wanneer dat geen diagnose oplevert, krijgt de patiënt alsnog een kijkoperatie.
Bron: