Het aantal eerdere behandelingen, blootstelling aan steroïden en treatment-emergent neutropenie zijn geassocieerd met het risico op infecties bij patiënten met hematologische maligniteiten die worden behandeld met CAR T-cellen. Dat blijkt uit een scoping review, gepubliceerd in Clinical Microbiology and Infection. Een meta-analyse was niet mogelijk vanwege de aanzienlijke heterogeniteit in de definitie van zowel infecties als risicofactoren.
CAR-T-cellen worden in toenemende mate gebruikt voor de behandeling van hematologische maligniteiten. Hoewel verschillende demografische, hematologische en immunologische variabelen zijn beschreven die het infectierisico mogelijk verhogen, is vanwege heterogeniteit tussen studies in de definitie van zowel infecties als risicofactoren, een meta-analyse niet mogelijk. Daarom werd nu een scoping review uitgevoerd met als doel risicofactoren voor infecties te identificeren bij met CAR T-cellen behandelde patiënten met hematologische maligniteiten. Hiervoor werden MEDLINE, EMBASE en Cochrane doorzocht op relevante trials en observationele studies tot 30 september 2022.
Van de 72 beoordeelde studies konden er 15, met in totaal 1522 patiënten, worden geïncludeerd. In slechts 12 studies werden risicofactoren voor infectie geanalyseerd. Het optreden van infecties (alle oorzaken) was geassocieerd met het aantal eerdere therapielijnen, toediening van steroïden, immuuneffectorcel-geassocieerde neurotoxiciteit (ICANS) en treatment-emergent neutropenie. Procalcitonine, C-reactieve proteïne en cytokineprofielen waren geen betrouwbare voorspellers voor infectie. De meeste progressie werd geboekt in het voorspellen van het risico op bacteriële infecties bij patiënten met NHL. Volgens de onderzoekers is een radicale herziening van de manier waarop infecties worden gemeld nodig om betere predictiemodellen te ontwikkelen, vooral met betrekking tot virale, schimmel- en late infecties.
Bron: