Op 20 december promoveerde Vincent Joustra aan de Universiteit van Amsterdam op zijn onderzoek naar verschillende benaderingen voor gepersonaliseerde therapiekeuze én postoperatieve behandeling van patiënten met een inflammatoire darmziekte (IBD).
Ondanks grote ontwikkelingen in de afgelopen jaren reageert een aanzienlijk deel van de IBD-patiënten nog steeds onvoldoende op de medicamenteuze behandeling. In het eerste deel van zijn proefschrift beschrijft Joustra hoe hij en zijn collega’s farmaco-epigenetische biomarkers identificeerden in bloed van IBD-patiënten. Met 3 modellen kunnen zij de respons op behandeling met vedolizumab en ustekinumab bij de ziekte van Crohn en tofacitinib bij colitis ulcerosa voorspellen.
In deel 2 van zijn proefschrift richt Joustra zich op de postoperatieve behandeling van patiënten met de ziekte van Crohn. Een belangrijke bevinding is dat een betere inschatting gemaakt kan worden van het risico op een vroeg endoscopisch recidief wanneer een patiënt 3 of meer risicofactoren heeft. Daardoor lijkt profylactische medicatie ten opzichte van endoscopisch gedreven management maar in een klein deel van de populatie gerechtvaardigd te zijn.
Joustra schreef zijn proefschrift getiteld ‘Pharmaco-epigenetic biomarkers and optimization of post-operative management in inflammatory bowel disease’ onder begeleiding van prof. dr. G.R.A.M. D’Haens, prof. dr. W.J. de Jonge, dr. P. Henneman en dr. A.Y.F. Li Yim.
Bron: