De reservecapaciteit van een nier lijkt van belang bij het voorspellen of deze geschikt is voor donatie. Maar: tot op heden is deze overcapaciteit moeilijk te meten. Prof. dr. Martin de Borst wil met nieuwe, geavanceerde technieken de reservecapaciteit van nieren voorspellen.
De overcapaciteit van nieren is moeilijk te meten of na te bootsen; want om gebruik te maken van de overcapaciteit, moet je eerst een omstandigheid creëren waarin dat nodig is. De Borst, internist-nefroloog in het UMCG, gaat daarom in bloedmonsters van nierdonoren op zoek naar metabolieten en daar met behulp van ‘machine learning’ patronen uithalen. Hij en zijn collega’s hopen in een eerste cohort metabolieten te vinden die sterk geassocieerd zijn met reservecapaciteit en dan in tweede, groter cohort van 1000 donoren hun bevindingen te bevestigen.
Als ze daarin slagen kunnen ze een algoritme ontwikkelen waarmee ze de reservecapaciteit van de nieren kunnen voorspellen. Deze informatie vormt dan naast de nierfunctie en leeftijd van de donor een derde voorspellende factor bij het inschatten van de nierfunctie na donatie of ontvangen van een nier. Het algoritme voor overcapaciteit levert dus zowel voor de donor als de ontvanger voordeel op. De Borst kan het onderzoek uitvoeren dankzij een Kolff+-beurs van de Nierstichting.
Bron: