Kan borstkanker nog eerder worden vastgesteld met tepelvocht in plaats van een mammografie? Die vraag willen UMCU-onderzoekers beantwoorden. Onlangs promoveerde Susana Schouten Patuleia op een deel van dit grote cohortonderzoek.
Vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker door een erfelijke aanleg krijgen naast de mammografie ook een MRI-scan. Met de mammografie en MRI-scan kan de borsttumor pas opgespoord worden als deze groot genoeg is om daadwerkelijk zichtbaar te zijn op de borstfoto. Het zou nog beter zijn als kankercellen kunnen worden aangetoond voordat zij een zichtbare tumor vormen. Daarom is nu een onderzoek gestart naar biomarkers in tepelvocht.
Om te achterhalen welke microRNA’s mogelijke biomarkers voor borstkanker zijn, hebben de onderzoekers tepelvocht afgenomen bij vrouwen met een tumor in de borst en bij gezonde vrijwilligers. Bij beide groepen namen de onderzoekers ook bloed af, om een vergelijking te kunnen maken tussen biomarkers in tepelvocht en in bloed. Inmiddels is duidelijk welke microRNA’s in tepelvocht meetbaar zijn, en is bekend dat de kleur van het tepelvocht invloed op de meting heeft. Vrouwen geven aan dat ze de tepelvochtafname minder belastend vinden dan een mammografie of een MRI-scan.
Bron: