In een analyse van een prospectieve cohortstudie uit Australië, die in The Lancet Respiratory Medicine verscheen, is een verband gevonden tussen een vroeggeboorte en het ontstaan van longfunctiestoornissen en COPD op 53-jarige leeftijd.
In eerder onderzoek was reeds een verband gevonden tussen vroeggeboorte en een verminderde longfunctie tot de leeftijd van 33 jaar. De langetermijneffecten op de longfunctie en op het ontstaan van COPD waren tot nu toe onbekend. Dit werd uitgezocht met behulp van gegevens van 1445 deelnemers aan de Tasmanian Longitudinal Health Study (TAHS).
In vergelijking met een aterme zwangerschap werd een significant verband gevonden tussen een vroeggeboorte en een verhoogd risico op COPD op 53-jarige leeftijd (OR 2,9). Vroeggeboorte ging ook gepaard met een lagere post-bronchodilatoire FEV1/FVC-ratio (bètacoëfficiënt -2,9%), FEV1 (-190 ml), DLCO (-0,55 mmol/min/kPa) en FEF25-75% (-339 ml/s). De associatie tussen vroeggeboorte en de FEV1/FVC-ratio was alleen significant bij rokers (p-waarde voor interactie 0,0082). Vergelijkbare bevindingen werden waargenomen voor een matige vroeggeboorte. In vergelijking met een aterme zwangerschap ging een late vroeggeboorte niet gepaard met een lagere FEV1/FVC-ratio of COPD.
In deze studie is voor de eerste keer het effect van vroeggeboorte op de longfunctie tot op middelbare leeftijd onderzocht. De gegevens tonen aan dat een vroeggeboorte gepaard gaat met obstructieve longfunctiestoornissen, waaronder COPD tot ver in het zesde decennium van het leven. Dit effect wordt verergerd door roken.
Bron:
Bui DS, Perret JL, Walters EH, et al. Association between very to moderate preterm births, lung function deficits, and COPD at age 53 years: analysis of a prospective cohort study. Lancet Respir Med. 2022 Feb 18. Online ahead of print.