Patiënten met een ernstige alcoholgerelateerde hepatitis hebben even vaak een terugval van hun alcoholconsumptie na een vroege levertransplantatie als na een standaardtransplantatie. Dit is gevonden in de Frans-Belgische QuickTrans-studie, waarvan de uitkomsten in The Lancet Gastroenterology & Hepatology verschenen.
Patiënten met een ernstige alcoholgerelateerde hepatitis worden steeds vaker vroegtijdig behandeld met een levertransplantatie. In deze prospectieve gecontroleerde studie zijn de uitkomsten na een vroege levertransplantatie vergeleken met een levertransplantatie voor alcoholgerelateerde cirrose na ten minste 6 maanden onthouding.
In de vroege transplantatiegroep had 34% een alcoholterugval, en in de standaard transplantatiegroep 25%. Hiermee werd non-inferioriteit van vroege transplantatie versus standaardtransplantatie niet aangetoond (absoluut verschil 9,1%; p = 0,45). Een hoge alcoholconsumptie na 2 jaar kwam vaker voor in de vroege transplantatiegroep dan in de standaardgroep (absoluut verschil 16,7%). De 2-jaarsoverleving na de transplantatie was vergelijkbaar tussen de vroege transplantatiegroep en de standaardgroep (HR 0,87). De totale overleving na 2 jaar was hoger in de vroege transplantatiegroep dan in de groep die niet in aanmerking kwam voor vroege transplantatie en historische controles (HR 0,27).
Bron:
Louvet A, Labreuche J, Moreno C, et al. Early liver transplantation for severe alcohol-related hepatitis not responding to medical treatment: a prospective controlled study. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2022 Feb 21. Online ahead of print.