Waardegedreven zorg: pionieren voor de patiënt

Delen via:

Verspilling tegengaan en waarde toevoegen voor de patiënt. Dat is waar het om gaat bij waardegedreven zorg. De Vlaamse dermatoloog prof. dr. Jo Lambert is een pionier op dit gebied. Binnen het UZ Gent richtte zij PsoPlus op: een integrated practice unit (IPU) voor patiënten met psoriasis. De komende jaren hoopt zij aan te tonen dat het concept van waardegedreven zorg meerwaarde heeft boven de klassieke manier van zorg verlenen.

De interesse om in de geneeskunde op een andere manier te werken ontstond voor Lambert al op jonge leeftijd. “Sinds mijn kinderjaren heb ik last van atopische dermatitis. Hierdoor weet ik wat het leven met een chronische huidziekte betekent. En ervaar ik een mismatch tussen de wereld van de patiënt en die van de zorgverlener. Als patiënt wil je graag aandacht voor jouw persoonlijke situatie en problemen. Als zorgverlener wil je tijdens een consult zoveel mogelijk aspecten van de ziekte en mogelijke behandelingen bespreken. Dit gaat niet altijd samen. In mijn praktijk als dermatoloog zie ik veel patiënten met psoriasis. Zo’n 10 tot 12 jaar geleden waren er in korte tijd veel doorbraken op het gebied van deze ziekte. Er kwamen nieuwe geneesmiddelen op de markt, zoals biologicals, en er ontstond meer inzicht in de etiologie. Zo leerden we dat psoriasis niet enkel een huidaandoening is, maar vaak samen voorkomt met bijvoorbeeld artritis, cardiovasculair lijden en insulineresistentie. Mijn proces in de spreekkamer was niet afgesteld op dit brede beeld. Tijdens een consult van 15 minuten kon ik onmogelijk al deze aspecten bespreken. Dat was voor mij de aanleiding om het anders aan te pakken.”

Tailored approach

Lambert besteedt nu niet alleen méér tijd aan haar patiënten, zij maakt ook efficiënter gebruik van deze tijd. “Allereerst ben ik gaan samenwerken met verpleegkundigen. Voordat een patiënt bij mij komt, houden zij een intakegesprek. Hierdoor heb ik, al voor het eerste gesprek, een beeld van de patiënt en de punten waarop ik mij tijdens het consult wil richten. Daarnaast heb ik, van 2006 tot 2018, een groepsprogramma aangeboden voor patiënten met een chronische huidaandoening. Dit richtte zich op 3 aspecten: gezondheidswijsheid, leefstijl en stressreductie. Hiermee gaf ik patiënten handvatten om meer aan zelfzorg te doen.”

Een gerandomiseerde studie liet zien dat deze holistische aanpak werkte: patiënten die naast de klassieke aanpak het groepsprogramma volgden waren klinisch significant sneller beter, bewogen meer en hadden minder psychische klachten.1 “Helaas zag ik ook dat het gunstige effect na verloop van tijd weer verdween. In 2012 richtte ik PsoPlus op, een multidisciplinair consult voor psoriasispatiënten waarbij we inspelen op het individuele profiel van een patiënt.2 Deze nieuwe manier van werken levert wederom goede resultaten op. Patiënten zijn sneller letselvrij en komen minder vaak op consult dan bij een klassieke benadering. Toch kwam er ook commentaar. Collega’s vroegen of ik niet te veel middelen stopte in mijn werkwijze. Dit triggert mij om aan te tonen dat de uitkomsten en kosten juist goed in balans zijn. Misschien maak ik met PsoPlus wel iets hogere kosten, ik denk ook dat ik betere uitkomsten bereik.”

Waardegedreven zorg

“In 2017 maakte ik kennis met het paradigma van Michael Porter en Elizabeth Teisberg dat zich richt op value-based healthcare (VBHC), ofwel waardegedreven zorg (zie kader).3 Zij stellen dat de waarde die je creëert gelijk is aan de uitkomsten voor de patiënt gedeeld door de gemaakte kosten. Ik besloot om dit concept binnen PsoPlus toe te passen en zo de waarde van mijn consulten vast te stellen.” Een van de componenten van waardegedreven is dat zorgverleners hun patiënten multidisciplinaire zorg aanbieden die de ‘full cycle of care’ omvat. “Dat wil zeggen dat je een ‘integrated practice unit’ (IPU) organiseert; een multidisciplinair team dat ook kijkt naar de comorbiditeiten die patiënten vaak ervaren. In het geval van psoriasis kun je, naast een dermatoloog, bijvoorbeeld denken aan een reumatoloog die zich buigt over klachten van artritis en een diëtist voor psoriasispatiënten met overgewicht.” Een IPU is ook meer dan multidisciplinair werken. “Je vormt een team rond een patiënt en zijn aandoening en bespreekt regelmatig de resultaten en mogelijke verbeteringen met elkaar. In een ideale situatie heb je ook een gezamenlijk budget over de betrokken afdelingen heen.”

Een tweede component van VBHC is dat je de uitkomsten van de zorg meet. “Voor psoriasis bestond er nog geen goede uitkomstset. Promovendus Niels Hilhorst heeft, op basis van een systematische literatuurreview en focusgroep, zo’n set gedefinieerd.4 Deze bevat 21 uitkomstmaten die voor patiënten relevant zijn, zoals de symptoomcontrole, de effectiviteit en veiligheid van een behandeling, de kwaliteit van leven en een goede communicatie met de zorgverlener.”

Naast de uitkomsten is inzicht in de kosten belangrijk. “Hiervoor gebruiken we de methode van time-driven activity-based costing (TD-ABC). Hiermee kijk je per patiënt welke activiteiten je verricht en hoeveel tijd dit kost. Bijvoorbeeld hoeveel minuten je besteedt aan een consult of aan het bekijken van labresultaten. Dit doe ik niet alleen. Ook de verpleegkundigen, collega medisch specialisten en het administratieve personeel meten hun tijdsbesteding op deze manier. Zo brengen we precies in kaart hoeveel tijd we in een jaar besteden om de ‘full cycle of care’ te leveren voor één patiënt.” Om tijdens een consult zo efficiënt mogelijk te werken vullen patiënten, voorafgaand aan hun bezoek aan het ziekenhuis, een aantal vragenlijsten in. Daarnaast laten zij alvast hun bloed en urine analyseren bij de huisarts. “Op deze manier zijn wij als team goed geïnformeerd op het moment dat een patiënt bij ons komt en kunnen we meteen aan de slag met wat belangrijk is. Ook dat voegt waarde toe aan het zorgproces.”

Effect meten

Of de waardegedreven aanpak daadwerkelijk effect heeft zal de komende jaren blijken. Sinds maart 2023 loopt in het UZ Gent de IRIS-trial.5 In deze studie volgt Lambert met haar team alle nieuwe patiënten die instappen in PsoPlus minimaal 1 jaar lang systematisch. Zij meten zowel de uitkomsten als de kosten van de zorg. De waarde van de zorg berekenen zij vervolgens met behulp van een ‘data envelopment analysis’ (DEA). “Dit model geeft een waarde van 0 tot 1, waarbij 0 betekent dat de gebruikte middelen niet efficiënt zijn ingezet en 1 dat de middelen optimaal zijn benut om de best mogelijke uitkomst voor de patiënt te bereiken.” Aan de IRIS-studie doen momenteel 175 patiënten mee. De bedoeling is om in het komende jaar nog 175 patiënten te includeren. In het voorjaar van 2025 hoopt Lambert de eerste resultaten te presenteren.

Toekomst

Voor de toekomst heeft Lambert voldoende plannen. ‘Binnen het UZ Gent gaan we het model van waardegedreven zorg toepassen bij een tweede ziektebeeld: hidradenitis suppurativa. Daarnaast gaan we in het voorjaar van 2024, in samenwerking met internationale experts, de door onze groep ontwikkelde uitkomstenset valideren. “Als deze set internationaal erkend is en meerdere centra die gaan meten, kunnen we de patiëntwaarde ook tussen verschillende landen vergelijken. Tot slot zou ik graag een learning community oprichten op het gebied van waardegedreven zorg. Samen met andere pioniers kunnen we dan meer bekendheid geven aan het concept, resultaten tonen en opleiding organiseren.”

Waardegedreven zorg

Het concept van value-based healthcare (VBHC), ofwel waardegedreven zorg, is in 2006 beschreven door Michael Porter en Elizabeth Teisberg.3 Het doel is om, over het volledige spectrum van de zorg, een hoge waarde voor de patiënt te creëren. Deze waarde wordt uitgedrukt als de uitkomsten voor de patiënt gedeeld door de kosten die gemaakt worden om deze uitkomsten te bereiken.

Om een bestaand zorgsysteem om te zetten naar een waardegedreven zorgsysteem zijn 6 componenten van belang:4

  1. Organiseer integrated practice units (IPU’s) rondom een medische aandoening;
  2. Meet de uitkomsten en kosten voor iedere patiënt;
  3. Hervorm het betalingssysteem van ‘fee-for-service’ naar ‘fee-for-value’;
  4. Integreer zorg over de afdelingsmuren heen;
  5. Vergroot het geografisch bereik;
  6. Bouw een IT-platform om de digitale data rondom een patiënt te monitoren.

Referenties

  1. Bostoen J, et al. An educational programme for patients with psoriasis and atopic dermatitis: a prospective randomized controlled trial. Br J Dermatol. 2012;167(5):1025-31.
  2. Hilhorst et al. PsoPlus: an integrated practice unit for psoriasis. Dermatology 2023;239:334-44.
  3. Porter ME, Teisberg EO. Redefining health care: creating value-based competition on results. Boston: Harvard Business School Press; 2006.
  4. Hilhorst et al. Initiating value-based healthcare in psoriasis: Proposing a value-based outcome set for daily clinical practice
  5. Hilhorst N, et al. Value in psoriasis (IRIS) trial: implementing value-based healthcare in psoriasis management – a 1-year prospective clinical study to evaluate feasibility and value creation. BMJ Open 2023;13:e067504.

Waardegedreven zorg: pionieren voor de patiënt

jun 2024 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Waardegedreven zorg: pionieren voor de patiënt

Gezondheidsfondsen luiden noodklok

jun 2024

Lees meer over Gezondheidsfondsen luiden noodklok

Deucravacitinib verbetert patiëntgerapporteerde uitkomsten bij actieve PsA

jun 2024 | Arthritis psoriatica

Lees meer over Deucravacitinib verbetert patiëntgerapporteerde uitkomsten bij actieve PsA

Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

jun 2024 | Psoriasis

Lees meer over Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

NVDV en IKNL vanaf nu strategisch partner Zonvenant

jun 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over NVDV en IKNL vanaf nu strategisch partner Zonvenant

Topicale anticholinergica bij hyperhidrose

jun 2024

Lees meer over Topicale anticholinergica bij hyperhidrose

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

22 mei 2024 om 20:00 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

7 mrt 2024 | Huidinfecties

Lees meer over Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

2 feb 2024 | Eczeem, Vaccinatie

Lees meer over Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

30 okt 2023 om 20:00

Lees meer over Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Zoveel meer dan alleen maar eczeem!

19 apr 2023 om 20:30 | Eczeem

Lees meer over Zoveel meer dan alleen maar eczeem!

Masterclass: innovatieve inzichten in de behandeling van Psoriatic Disease

2 nov 2022 | Arthritis psoriatica, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: innovatieve inzichten in de behandeling van Psoriatic Disease

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

EADV in ORANJE 2024

donderdag 26 sep 2024 van 18:00 tot 21:45

Lees meer over EADV in ORANJE 2024

EADV Late Afternoon Highlights 2024

vrijdag 27 sep 2024 van 17:30 tot 20:00

Lees meer over EADV Late Afternoon Highlights 2024

Dermatologen van de Toekomst 2025

vrijdag 17 jan 2025 van 09:45 tot 16:30 | Dermato-oncologie, Eczeem

Lees meer over Dermatologen van de Toekomst 2025

Kan effectieve behandeling psoriasis progressie naar PsA voorkomen?

jun 2024 | Arthritis psoriatica, Psoriasis

Lees meer over Kan effectieve behandeling psoriasis progressie naar PsA voorkomen?

AI voorspelt risico op voedselallergie beter dan arts

jun 2024 | Eczeem

Lees meer over AI voorspelt risico op voedselallergie beter dan arts

Speciaal dieet voor immuunsysteem bij allergieën

jun 2024 | Astma, Eczeem

Lees meer over Speciaal dieet voor immuunsysteem bij allergieën

Ook systemisch herstel mogelijk bij constitutioneel eczeem met biological

jun 2024 | Eczeem

Lees meer over Ook systemisch herstel mogelijk bij constitutioneel eczeem met biological

Desensibilisatie mogelijk door de B-geheugencellen aan te passen?

jun 2024

Lees meer over Desensibilisatie mogelijk door de B-geheugencellen aan te passen?

Het was hoog tijd voor nieuwe nomenclatuur, en die is er nu

jun 2024 | Astma, Eczeem

Lees meer over Het was hoog tijd voor nieuwe nomenclatuur, en die is er nu

Neoadjuvant ipilimumab plus nivolumab verbetert uitkomsten bij stadium III-melanoom

jun 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Neoadjuvant ipilimumab plus nivolumab verbetert uitkomsten bij stadium III-melanoom

Zo doen de JAK-remmers het in de Nederlandse praktijk

jun 2024 | Eczeem

Lees meer over Zo doen de JAK-remmers het in de Nederlandse praktijk

Allergisch astma voorkomen? Begin vanaf de geboorte

jun 2024 | Astma, Eczeem

Lees meer over Allergisch astma voorkomen? Begin vanaf de geboorte

Podcastserie Psoriasis

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Diabetes, Psoriasis

Lees meer over Podcastserie Psoriasis

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-02

MedNet Dermatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-01

MedNet Dermatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-04

MedNet Dermatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-02

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03

MedNet Dermatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-02

MedNet Dermatologie 2022-01

apr 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-01