Tijdens de Week van de Nieren (15 tot en met 21 september) vraagt de Nierstichting extra aandacht voor nierschade. Van de 1,8 miljoen Nederlanders met chronische nierschade is slechts twee derde terug te vinden in zorggegevens op basis van urine en bloedonderzoek.
In haar persbericht noemt de Nierstichting het probleem onderbelicht. Zo’n 600.000 mensen met nierschade zijn niet in beeld. Dat blijkt uit onderzoek van UMC Groningen, Nivel, Nefrovisie, Radboudumc en Amsterdam UMC, dat wordt gefinancierd door de Nierstichting. De gebruikte gegevens zijn uit 2021 en komen van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, een database met zorggegevens uit elektronische patiëntendossiers van ongeveer 500 Nederlandse huisartsenpraktijken.
Ieder jaar krijgen 130.000 mensen te horen dat zij nierschade hebben. Patiënten merken er vaak pas iets van als de schade al onomkeerbaar is. De meeste mensen krijgen pas klachten als de nieren voor nog 30 of minder werken, aldus de Nierstichting. Nierfalen is vaak niet meer te voorkomen. Sommige mensen komen vervroegd te overlijden.
Tijdens de themaweek halen 40.000 vrijwilligers donaties op voor de Nierstichting. Ook werd een podcast gelanceerd: Even tot Nier van Michelle Huiman. In de eerste aflevering praat zij met Jamai Loman, die een niertransplantatie onderging, en prof. dr. Ron Gansevoort.
Bron: