Thermale ablatie van kleine uitzaaiingen in de lever bij patiënten met darmkanker geeft een vergelijkbare overlevingskans als het wegsnijden van de tumoren door een chirurg. Met deze nieuwe behandeling heeft de patiënt echter een lager risico op complicaties. Onderzoekers van Amsterdam UMC en de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) schrijven erover in The Lancet Oncology.
Thermale ablatie is een behandeling waarbij een arts de tumoren volledig kan vernietigen door deze aan te prikken en te verhitten. Sinds 2017 deden 300 patiënten mee aan de COLLISION-studie. Patiënten zaten ofwel in de groep die thermale ablatie kreeg (experimentele behandeling) of ze ondergingen een operatie (controlegroep).
De totale overleving, de primaire uitkomstmaat van de studie, was in beide groepen gelijk, en de meerderheid van de patiënten was na 5 jaar nog in leven. De onderzoekers moesten de studie voortijdig staken, omdat het onethisch was om deze voort te zetten. Ze zagen bij een tussentijdse analyse dat de mensen in de ablatiegroep een veel lager risico hadden op complicaties.
De resultaten uit de studie worden meegenomen bij het aanpassen van de nationale en internationale richtlijnen rondom de behandeling van leveruitzaaiingen bij patiënten met darmkanker.
Bron: