Een fase II ‘proof of concept’-studie laat een dosisafhankelijke effectiviteit zien van vilobelimab bij patiënten met pyoderma gangraenosus. Het middel heeft tevens een gunstig bijwerkingenprofiel, zo blijkt uit een late breaking-presentatie tijdens de 2022 AAD Annual Meeting.
Pyoderma gangraenosus is een ernstige en zeldzame huidaandoening. De betrokkenheid van neutrofielen doet vermoeden dat humaan complement factor (C5a) een rol kan spelen bij deze aandoening. C5a activeert cellen van het aangeboren immuunsysteem, wat leidt tot weefselschade. Vilobelimab is een immunoglobuline G4-monoklonaal antilichaam dat is gericht tegen C5a. In een fase II-studie zijn de veiligheid en werkzaamheid van het middel in oplopende doseringen onderzocht bij patiënten met ulceratieve pyoderma gangraenosus.
Er werden 19 patiënten geïncludeerd, die elke 2 weken werden behandeld met vilobelimab intraveneus (i.v.) in een dosering van 800 mg (n = 6), 1600 mg (n = 6) of 2400 mg (n = 7), allen gedurende 26 weken. Het verhogen van de dosis was toegestaan bij patiënten met een onvoldoende respons na 8 weken. De onderzoekers evalueerden de werkzaamheid aan de hand van de Physician’s Global Assessment (PGA) van een specifieke doelulcer.
53% van de patiënten behaalde klinische remissie (PGA ≤ 1, sluiting van de doelulcer). Bij 1 patiënt trad een gemiddelde verbetering op (PGA = 3) en bij 7 een lichte verbetering (PGA = 4). Met 2400 mg behaalde 85,7% van de patiënten klinische remissie. Het bijwerkingenprofiel was in overeenstemming met de onderliggende aandoening en de onderzoekers zagen geen infusiereacties. Bij 1 patiënt trad een vertraagde hypersensitiviteitsreactie op (huiduitslag) na 5 weken.
Bron
Alavi A, et al. Anti-C5a antibody Vilobelimab (IFX-1) treatment in patients with ulcerative pyoderma gangrenosum: Phase 2, open-label dose escalation trial. AAD 2022 Annual Meeting, abstract 37815.