Als er niet onmiddellijk actie wordt ondernomen, krijgt de mensheid te maken met een mogelijk verdere escalatie van antimicrobiële resistentie bij schimmelziekten. Deze waarschuwing geeft een groep van gerenommeerde wetenschappers, gecoördineerd door de University of Manchester, het Westerdijk Institute (KNAW) en de Universiteit van Amsterdam, in The Lancet.
Volgens de wetenschappers zijn de meeste van de door de Wereldgezondheidsorganisatie geïdentificeerde schimmelpathogenen – die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 3,8 miljoen sterfgevallen per jaar – nu al resistent tegen antifungale geneesmiddelen of gaan ze dat binnen afzienbare tijd worden.
Resistentie is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering voor de 4 momenteel beschikbare antischimmelklassen, waardoor het moeilijk – zo niet onmogelijk – is om veel invasieve schimmelinfecties te behandelen.
Fungicideresistente infecties worden onder meer door Aspergillus, Candida, Nakaseomyces glabratus en Trichophyton indotineae veroorzaakt. Deze schimmels kunnen een verwoestende invloed hebben op de gezondheid van oudere of immuungecompromitteerde mensen.
De wetenschappers doen 3 aanbevelingen: wereldwijde overeenstemming over het beperken van het gebruik van bepaalde klassen van antischimmelmoleculen voor specifieke toepassingen, samenwerking op het gebied van oplossingen en regelgeving die voedselzekerheid en universele gezondheid voor dieren, planten en mensen garanderen, prioriteit geven aan AMR bij schimmelinfecties tijdens de VN-vergadering in september.
Bron: