Zakkaartje voor snellere diagnose van syncopepatiënten op SEH

Delen via:

Een zakkaartje met checkvragen en een stroomschema voor SEH-patiënten die zijn flauwgevallen levert vaker en sneller een diagnose op. Dat is gebleken uit onderzoek in vijf ziekenhuizen die samen deze nieuwe werkwijze voor syncope hebben ontwikkeld. Gebruik van het kaartje stelt patiënten sneller gerust en kan jaarlijks miljoenen aan kosten besparen, stelt neuroloog en onderzoeksleider dr. Roland Thijs (LUMC).

Syncope komt veel voor. “Waarschijnlijk een derde of de helft van de bevolking heeft weleens een wegraking gehad”, zegt Thijs. “Voor een groot deel is het onschuldig en gaat het om flauwvallen, oftewel vasovagale syncope. Maar soms is syncope een uiting van een ritmestoornis, waaraan iemand een volgende keer kan overlijden. Of kan het gaan om epilepsie.”

Onrust

Veel mensen bellen niet meteen de dokter vanwege een wegraking. Maar er zijn ook mensen die ervoor naar de spoedeisende hulp gaan: daar is het goed voor 1 tot 2% van alle bezoeken. “Dus die SEH-bezoeken gaan niet over het ‘gewone’ flauwvallen. Dan is er onrust bij bijvoorbeeld naasten omdat het er eng uitzag of iemand dood leek te gaan”, legt Thijs uit. “Juist bij de aanvallen die onrust geven, zeker bij ouderen, kan de afweging lastig zijn. Dit dilemma doet zich dagelijks op elke SEH in Nederland voor.” 

“Wat het extra moeilijk maakt, is dat er vaak geen vaste afspraken zijn welk specialisme de regie neemt bij de syncope”, vertelt hij. “Het gebrek aan regie leidt vaak tot meerdere consulten, bijvoorbeeld voor de cardioloog en de neuroloog. Een cardioloog zal vooral willen weten of een patiënt geen hartritmestoornis heeft en de neuroloog zal nagaan of het om epilepsie gaat.”

Alles uit de kast

Maar als de cardioloog of neuroloog geen afwijkingen vindt, blijft de oorzaak onbekend en start voor de patiënt een reis langs verschillende andere specialisten. “Bij deze patiënten wordt vaak van alles uit de kast gehaald om maar niets te missen”, weet Thijs uit ervaring. “Maar meestal levert het niets op. Voor de patiënt is dat weliswaar een opluchting maar tegelijk onbevredigend. Want de vraag blijft dan hangen: wat was het dan wél? Bovendien is het zonde van de onderzoeken die zijn gedaan, met de bijbehorende kosten.”

Om hier iets aan te doen, is een relatief simpele oplossing bedacht: een zakkaartje met enkele eenvoudige checkvragen over klinische kenmerken, het moment van wegraken en de omstandigheden. Aan de hand daarvan kan de specialist op de SEH het risico inschatten of er iets ernstigs aan de hand is of niet. Het stappenplan resulteert in een stoplichtkleur en een stroomschema. Bij groen is de kans klein dat er iets aan de hand is en kan de patiënt met adviezen naar huis. Bij rood is verdere actie nodig, bijvoorbeeld een opname. En bij oranje wordt de patiënt verwezen naar het speciaal in het leven geroepen flauwvalspreekuur. 

“Het zakkaartje kan niet alles oplossen”, aldus Thijs. “Voor de moeilijkere situaties is meer expertise nodig. Dat bieden we via de syncopepoli, met deskundigen voor hartritmestoornissen, bloeddruk, epilepsie en psychologische factoren. Zij kunnen gericht de diagnostiek doen. Overigens gaat het bij het overgrote deel van de patiënten, ook op de SEH, om bloeddrukproblematiek.”

Onderzoek in vijf ziekenhuizen

De nieuwe aanpak is ontwikkeld en onderzocht binnen het SYNERGY-consortium met vijf ziekenhuizen: het Diakonessenhuis (regio Utrecht), Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam), Gelre Ziekenhuizen (Apeldoorn/Zutphen), Rijnstate (Arnhem) en het LUMC. Voor het onderzoek werden op de SEH-afdelingen gedurende een jaar in totaal 521 patiënten gevolgd. Alle diagnoses werden gecontroleerd en alle zorgkosten berekend. 

De nieuwe werkwijze is gebaseerd op een aanpak van de European Society of Cardiology (ESC). In de studie zijn twee groepen syncopepatiënten vergeleken: een groep vóór de interventie (maart 2017-februari 2019; n = 275) en een groep erna (oktober 2017-september 2019;n = 246).1 De interventie bestond uit gelijktijdige implementatie van de ESC Syncope richtlijn met zo nodig snelle verwijzing naar het syncopespreekuur. In de studie is de nauwkeurigheid van de diagnoses vergeleken, evenals de kosten. De diagnoses bleken nauwkeuriger in de interventiegroep dan bij standaardzorg (86% vs. 69%) en bovendien werden meer diagnoses gesteld (89% vs. 76%). De kosten bleken te dalen met gemiddeld € 908 per patiënt, vanwege minder opnames, onderzoeken en verzuim.

Hectische omgeving

De nieuwe aanpak blijkt dus te werken. Thijs is daar erg blij mee: “We zien dat vaker een diagnose gesteld wordt en dat de kwaliteit ervan toeneemt. Bovendien dalen de kosten aanzienlijk, wat miljoenen euro’s per jaar kan besparen. En heel belangrijk: we missen geen gevaarlijke oorzaak.”

Met toepassing van deze werkwijze valt dus veel winst te behalen, besluit Thijs. Hij realiseert zich daarbij dat een SEH een dynamische en hectische omgeving is. “Het kan lastig zijn om daarin veranderingen door te voeren. Ook een syncopepoli zet je niet zomaar even op. Maar misschien kan dat in samenwerking met andere ziekenhuizen in de regio. Het ‘recept’ voor de werkwijze ligt er nu. En het succes is bewezen.”

Referentie:

  1. Ghariq M, van den Hout WB, Dekkers OM, et al.; SYNERGY Consortium. Diagnostic and societal impact of implementing the syncope guidelines of the European Society of Cardiology (SYNERGY study). BMC Med. 2023;21:365.

Niet uitsluiten, maar insluiten

Een belangrijk verschil met de werkwijze tot nu toe is dat het onderzoek naar de oorzaak van flauwvallen niet langer draait om het uitsluiten van ernstige aandoeningen. “Uit de studie blijkt dat gericht zoeken, oftewel insluiten, veel beter en sneller werkt. Een werkwijze met uitsluiten heeft te maken met net niet voldoende feeling hebben met het onderwerp en het kiezen van de meest veilige weg. Met insluiten via het zakkaartje maken we een eerste grove indeling van de patiënten en kunnen we een deel van hen vertellen dat er niets ernstigs aan de hand is. Gebruik van het kaartje is een belangrijke gamechanger”, licht Thijs toe. “De aanpak bestaat uit goed uitvragen van de aanval, vragen naar omstandigheden, klachten vooraf en de voorgeschiedenis. Daarnaast het liggend en staand meten van de bloeddruk en het maken van een hartfilmpje. Met al die gegevens kan je een goede inschatting maken van het risico.”

Recidief arterieel herseninfarct bij kinderen

jan 2017

Lees meer over Recidief arterieel herseninfarct bij kinderen

Leven bij een drukke weg geassocieerd met dementierisico

jan 2017 | Dementie

Lees meer over Leven bij een drukke weg geassocieerd met dementierisico

Associatie amyloïdpathologie en myeline bij preklinische Alzheimer

jan 2017 | Dementie

Lees meer over Associatie amyloïdpathologie en myeline bij preklinische Alzheimer

Oplosbaar CD27 biomarker bij CIS

jan 2017 | Multipele Sclerose

Lees meer over Oplosbaar CD27 biomarker bij CIS

Nierfunctie en dementierisico

jan 2017 | Dementie

Lees meer over Nierfunctie en dementierisico

Casus: Patiënt met diabetische voet

feb 2015 | Diabetes

Lees meer over Casus: Patiënt met diabetische voet

Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

22 jan 2025 om 20:00

Lees meer over Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

Neurologisch Jaaroverzicht 2024

17 dec 2024 om 20:00 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2024

Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

2 dec 2024 om 20:00 | Neuro-vasculair

Lees meer over Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

RNA therapie: nu en in de toekomst - deel 2

30 sep 2024 om 20:00

Lees meer over RNA therapie: nu en in de toekomst - deel 2

B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

10 jun 2024 | Multipele Sclerose, Vaccinatie

Lees meer over B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

2 mei 2024 om 18:00

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

Neurologisch Jaaroverzicht 2023

20 feb 2024 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2023

Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

30 jan 2024 om 20:00

Lees meer over Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson

7 aug 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Bloedverdunners verminderen cognitieve achteruitgang bij AF niet

dec 2024 | Neuro-vasculair, Ritmestoornissen

Lees meer over Bloedverdunners verminderen cognitieve achteruitgang bij AF niet

Hoeveelheid reticulaire pseudodrusen gerelateerd aan risico op een beroerte

sep 2024 | Myocardinfarct, Netvliesafwijkingen, Neuro-vasculair

Lees meer over Hoeveelheid reticulaire pseudodrusen gerelateerd aan risico op een beroerte

Veranderingen in korteketenvetzuren hangen samen met ziekteprogressie bij patiënten met MS

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Veranderingen in korteketenvetzuren hangen samen met ziekteprogressie bij patiënten met MS

De effectiviteit, veiligheid en belasting van behandeling met cladribine-tabletten

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over De effectiviteit, veiligheid en belasting van behandeling met cladribine-tabletten

Hoe presenteert corticale encefalitis zich bij kinderen met MOGAD?

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Hoe presenteert corticale encefalitis zich bij kinderen met MOGAD?

3D-FLAIR bruikbaar voor de identificatie van neuritis optica

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over 3D-FLAIR bruikbaar voor de identificatie van neuritis optica

De-escalatie geeft hoger risico op relapses en ziekteprogressie

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over De-escalatie geeft hoger risico op relapses en ziekteprogressie

Therapeutische inertie bij de behandeling van vrouwen met MS

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Therapeutische inertie bij de behandeling van vrouwen met MS

Kan progressie onafhankelijk van relapsactiviteit worden vastgesteld met patiëntgerapporteerde uitkomsten?

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Kan progressie onafhankelijk van relapsactiviteit worden vastgesteld met patiëntgerapporteerde uitkomsten?

Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

jan 2024 | Neuro-vasculair

Lees meer over Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

dec 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

Real World Evidence in MS

jan 2020 | Multipele Sclerose

Lees meer over Real World Evidence in MS

MedNet Neurologie 2024-04

dec 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-04

MedNet Neurologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-03

MedNet Neurologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-02

MedNet Neurologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-01

MedNet Neurologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-04

MedNet Neurologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-03

MedNet Neurologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-02

MedNet Neurologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-01

MedNet Neurologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-04