Fluoroquinolonen en macroliden hebben een vergelijkbaar effect op het verlagen van de mortaliteit bij patiënten met een Legionella-pneumonie. Dat blijkt uit een systematische review en meta-analyse waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases.
De IDSA adviseert een fluorochinolon of een macrolide als eerstelijnsbehandeling voor Legionella-pneumonie, maar het is onduidelijk welk antibioticum tot de beste klinische resultaten leidt. Amerikaanse onderzoekers vergeleken de effectiviteit van monotherapie met een van beide met behulp van een systematische review en meta-analyse. Ze doorzochten PubMed, Cochrane, Scopus en Web of Science tot 1 juni 2019 en includeerden gerandomiseerde gecontroleerde studies en observationele studies waarin klinische uitkomsten na monotherapie met een macrolide werden vergeleken met fluorochinolon-monotherapie bij patiënten met een Legionella-pneumonie. De primaire uitkomstmaat was mortaliteit; secundaire uitkomsten waren klinische genezing, tijd tot apyrexie, opnameduur en het optreden van complicaties.
21 (van 2073) publicaties met in totaal 3525 patiënten voldeden aan de inclusiecriteria. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 60,9 jaar en 67,2% was man. De mortaliteit voor patiënten die werden behandeld met fluorochinolonen was 6,9% (104/1512) ten opzichte van 7,4% (133/1790) onder degenen die werden behandeld met macroliden. De gepoolde OR voor de mortaliteit bij patiënten behandeld met fluorochinolonen versus macroliden was 0,94 (95%-BI 0,71-1,25; I2 = 0%; p = 0,661). Klinische genezing, tijd tot apyrexie, opnameduur en het optreden van complicaties verschilden niet tussen de groepen.
Bron:
Jasper AS, Musuuza JS, Tischendorf JS, et al. Are Fluoroquinolones or Macrolides Better for Treating Legionella Pneumonia? A Systematic Review and Meta-analysis. Clin Infect Dis. 2021;72:1979-89.