In eerdere onderzoeken naar SGLT2-remmers werden patiënten met een slechte nierfunctie niet meegenomen, maar er is steeds meer bewijs – onder andere uit dierproefstudies – dat ze ook werkzaam kunnen zijn in het voorkomen van nierfalen, hartfalen en overlijden bij patiënten met ernstige nierschade, waaronder dialyse- en niertransplantatiepatiënten.
Daarom start het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) samen met de Nierstichting een grootschalig onderzoek: de Renal Lifecycle-trial. In de studie worden volwassen patiënten gerandomiseerd naar de SGLT2-remmer dapagliflozine (1 dd 10 mg) of placebo en vervolgens gevolgd over de tijd. Zowel patiënten met ernstig nierfalen (eGFR ≤ 25 ml/min/1,73 m2) als hemodialyse- en peritoneale dialysepatiënten en niertransplantatiepatiënten kunnen deelnemen aan de studie. In al deze strata worden de volgende eindpunten geregistreerd: mortaliteit (ongeacht oorzaak) en aan nierfalen en hartfalen gerelateerde ziekenhuisopnames. Centra uit verschillende geografische regio’s (Nederland, België, Australië en Duitsland) zullen deelnemen, om de resultaten breed toepasbaar te maken.
Het Renal Lifecycle-onderzoek wordt geleid door prof. dr. Ron Gansevoort, hoogleraar interne geneeskunde in het UMCG, en is mogelijk dankzij een grote gift van het Piet Poortman Fonds. In totaal gebruikt de Nierstichting 3,3 miljoen euro van deze gift voor de studie. De uitkomsten van het onderzoek worden over 4 jaar verwacht.
Bron: