Zo doen wij dat: genetische diagnostiek

Delen via:

Vooroplopers, dwarsliggers en andersdenkenden brengen de wetenschap en de nefrologiepraktijk vooruit. Daarom vertelt in deze rubriek steeds een arts over hoe zij iets anders doen dan anderen. In deze aflevering: klinisch geneticus Albertien van Eerde over het belang van genetische diagnostiek bij chronische nieraandoeningen. 

Is er binnen Nederland een standaardwerkwijze voor dit onderdeel van de behandeling?  

“Zeker. In 2018 zat ik in de werkgroep die de handreiking ‘Erfelijke nieraandoeningen en urinewegafwijkingen en nefrologische verwijsindicaties klinische genetica’ heeft opgesteld, in opdracht van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie.1 Daarin staat dat er verschillende momenten zijn waarop er aanleiding kan zijn voor het verrichten van de familieanamnese, het lichamelijk onderzoek en genetisch aanvullend onderzoek.”

Welke overwegingen geeft de richtlijn mee? 

“Voor mij komt het neer op: denk eerder aan wie niet, dan wie wel. Oftewel: kies ervoor om het beargumenteerde niet te doen en het in alle andere gevallen wel te overwegen. Om een voorbeeld te geven: bij een 80-jarige die al jaren diabetes mellitus en andere comorbiditeit heeft en die nu een nierfunctiestoornis krijgt, is het waarschijnlijk niet nodig. Maar in veel gevallen is het juist wel aan te raden.”2  

Heb je hier concrete voorbeelden van? 

“Absoluut, want er zijn verschillende ‘aanvliegroutes’ en scenario’s denkbaar. Allereerst kan genetica uitsluitsel geven wanneer de diagnose nog niet bekend is. Het is bijvoorbeeld zinvol om genetische diagnostiek in te zetten bij nieuwe patiënten, jonge patiënten en bij patiënten over wie je twijfels hebt over de diagnose omdat de presentatie atypisch is of twijfelachtig. Een voorbeeld: autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD) kun je vaststellen op het klinische beeld, maar als iemand de eerste is in de familie dan kan een DNA-test het vermoeden bevestigen of wijzen op een andere vorm van cystenieren. In andere gevallen is de klinische diagnose al duidelijk.

Ook dan is een genetische diagnose vaak van meerwaarde, omdat je de patiënt beter kunt adviseren. Bijvoorbeeld bij ingrijpende behandelbeslissingen zoals een familietransplantatie. Wil de man zijn nier doneren aan zijn vrouw, of, als blijkt dat het om een erfelijke aandoening gaat, die nier liever bewaren voor het nageslacht? Daarover gesproken: ook kan de patiënt nadenken over een (toekomstige) kinderwens en de mogelijkheden rond prenatale of pre-implantatie genetische diagnostiek. Daarnaast is het voor andere familieleden van belang om te weten of een aandoening erfelijk is. Zeker als er een kinderwens speelt of als een eindstadium nierfalen is te vertragen door op tijd te beginnen met behandelen.

Eigenlijk is mijn advies: bouw in de work-up naar diagnose het overwegen van genetische diagnostiek standaard in. Ook kun je het bij langdurig bekende patiënten alsnog inzetten. Denk aan patiënten bij wie je twijfels hebt over de diagnose, bij wie je het ziektebeeld niet helemaal begrijpt, bij wie er meer patiënten in de familie zijn, of als er sprake is van consanguine ouders.”

Welke voordelen heeft jullie aanpak voor patiënten en zorgprofessionals? 

“Een veelgehoord argument van nefrologen om geen genetische diagnostiek in te zetten, is dat de uitkomst het behandelbeleid niet zal veranderen. Maar voor de patiënt, en diens familieleden, is duidelijkheid over een erfelijke ziekte van enorm belang. Voor de levensvragen die ik net al benoemde, maar ook om de waarom-ik-vraag te kunnen beantwoorden. Een genetische diagnose geeft verder meer duidelijkheid over de prognose. Bovendien zijn er niet steeds nieuwe tests nodig of een invasief nierbiopt. Tot slot krijgt iemand informatie over de herhalingskans en zijn er soms opties om die te voorkomen bij het nageslacht.

Ook voor de arts biedt het voordelen om naast een klinische diagnose zekerheid te hebben over de moleculaire oorzaak. Je kunt een betere keuze maken voor een specifieke of aspecifieke behandeling. Bovendien kun je een behandeling stoppen die niet werkt, zoals een hoge dosering steroïden. Veder kan de diagnose uitwijzen dat er ook andere orgaanbetrokkenheid kan optreden, en dat iemand ook bij een andere specialist gezien moet worden.

Tot slot hebben we door genetische diagnostiek veel diagnostische samples en DNA-sequencinggegevens opgeslagen. Die nemen we – uiteraard na toestemming van de patiënt – op in de biodatabank GeNepher. Dankzij deze infrastructuur faciliteren we op nationaal niveau een waardevolle bron voor wetenschappelijk onderzoek.”

Nefrologen kunnen zelf genetische diagnostiek aanvragen. Wat is dan rol van de klinisch geneticus? 

“Alle academische centra beschikken over een afdeling klinische genetica en leveren zorg voor perifere ziekenhuizen. In de eerste plaats zien we mensen voor een diagnostisch traject. Daarbij proberen we de hoeveelheid onbedoelde en nevenbevindingen beperkt te houden. Maar minstens zo belangrijk is om de uitslag te duiden en in gesprek te gaan over wat de aanleg voor iemand betekent. We geven veel voorlichting en advies aan mensen die mogelijk een erfelijke ziekte hebben of een erfelijke aanleg in de familie. Verder verzorgen expertisecentra als het onze het opstellen van beleid en het begeleiden van complexe casus.”

Wat doen jullie anders? 

“Niet zozeer anders, maar als een nefroloog zelf DNA-onderzoek aanvraagt, zitten daar wel een aantal mitsen en maren aan. Je moet snappen waar genetica over gaat, welke diagnostiek je aanvraagt en de verantwoordelijkheid nemen voor de uitslag. In sommige gevallen kan de nefroloog zelf de uitslag afhandelen, maar in veel andere gevallen is het verstandig om de patiënt te bespreken in een multidisciplinair overleg of te verwijzen naar een afdeling klinische genetica. Dat laatste is vooral van belang bij een afwijkende DNA-uitslag of bij een negatieve uitslag in een verdachte casus.

In de in april verschenen richtlijn ‘Leidraad aanvragen genetische diagnostiek in de kiembaan’ hebben we een stroomschema gemaakt voor het mainstreamen, het aanvragen van genetisch onderzoek door niet-genetici.3 Hierin staat handig aangegeven wanneer je zelf diagnostiek kunt inzetten, wanneer je een patiënt in een mdo bespreekt en wanneer verwijzing naar een afdeling klinische genetica is aan te raden.”

Zou u andere centra aanraden om deze werkwijze over te nemen?  

“Absoluut. Er wordt nog weleens gedacht dat genetische diagnostiek duur is. En toegegeven, het is niet goedkoop. Maar het gaat niet om chronische zorg, en de implicaties ervan zijn groot. Er zijn enkele kosten-batenanalyses die gunstig uitvallen, en die kijken alleen naar directe behandel- en diagnostiekconsequenties voor de patiënt. Maar je kunt ook voorkomen dat de patiënt of familieleden een ziekte doorgeven. Dat profijt voor de patiënt is niet uit te rekenen, maar wel van belang te erkennen. Daarom wil ik alle nefrologen uitnodigen om, met de duidelijke voordelen van genetische diagnostiek, goede zorg te leveren voor hun patiënten met een chronische nierziekte.”

Referenties:

  1. Handreiking erfelijke nieraandoeningen en urinewegafwijkingen en nefrologische verwijsindicaties klinische genetica. Nederlandse Federatie voor Nefrologie, 2018.
  2. Knoers NVAM, Eerde AM van. The Role of Genetic Testing in Adult CKD. J Am Soc Nephrol. 2024;35:1107-18.
  3. Dommering C, Kriek M, VKGN. Leidraad aanvragen genetische kiembaandiagnostiek door niet-klinisch genetische zorgprofessionals. 2024.

Studie met nieuw hulpmiddel voor opvang van urine

jun 2023 | Chronische nierschade

Lees meer over Studie met nieuw hulpmiddel voor opvang van urine

PROM’s van waarde in de klinische praktijk, ondanks uitdagingen bij implementatie

jun 2023 | Chronische nierschade, Dialyse

Lees meer over PROM’s van waarde in de klinische praktijk, ondanks uitdagingen bij implementatie

Immunogeniciteit COVID-19-vaccins verhogen bij niertransplantatiepatiënten

jun 2023 | Niertransplantatie, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Immunogeniciteit COVID-19-vaccins verhogen bij niertransplantatiepatiënten

Promotie: Beter begrip van nierbeschermende werking SGLT2-remmers en GLP-1-receptoragonisten

jun 2023 | Chronische nierschade

Lees meer over Promotie: Beter begrip van nierbeschermende werking SGLT2-remmers en GLP-1-receptoragonisten

Promotie: De optimale dosis antibiotica voor patiënten met nierinsufficiëntie

jun 2023 | Chronische nierschade

Lees meer over Promotie: De optimale dosis antibiotica voor patiënten met nierinsufficiëntie

Formule met cystatine C maar zonder geslacht en ras geeft betere GFR-schatting

jun 2023 | Chronische nierschade

Lees meer over Formule met cystatine C maar zonder geslacht en ras geeft betere GFR-schatting

ERA Highlights 2024

2 jul 2024 om 20:30 | Chronische nierschade, Dialyse

Lees meer over ERA Highlights 2024

Cardiorenale casuïstiek in een transmurale setting

17 jun 2024 om 20:00 | Diabetes

Lees meer over Cardiorenale casuïstiek in een transmurale setting

Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

11 jun 2024 om 20:00 | Acuut nierfalen, Chronische nierschade, Niertransplantatie

Lees meer over Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

11 mrt 2024 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

Optimaal teamwork bij de DM2-patiënt met chronische nierschade

27 feb 2024 om 20:00 | Chronische nierschade, Diabetes

Lees meer over Optimaal teamwork bij de DM2-patiënt met chronische nierschade

ASN Highlights 2023

28 nov 2023 om 20:30 | Chronische nierschade, Diabetes

Lees meer over ASN Highlights 2023

ERA Highlights 2023

11 jul 2023 om 20:00 | Dialyse, Niertransplantatie

Lees meer over ERA Highlights 2023

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

Optimaal teamwork bij de DM2-patiënt met zeer hoog risico

30 mrt 2023 om 20:30 | Chronische nierschade, Diabetes, Hartfalen

Lees meer over Optimaal teamwork bij de DM2-patiënt met zeer hoog risico
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Hogere Time In Tight Range, minder complicaties

sep 2024 | Diabetes

Lees meer over Hogere Time In Tight Range, minder complicaties

Eerste nieruitkomststudie met semaglutide in zeerhoogrisicogroep

sep 2024 | Chronische nierschade, Diabetes

Lees meer over Eerste nieruitkomststudie met semaglutide in zeerhoogrisicogroep

Finerenon: cardiorenale voordelen voor brede patiëntenpopulatie

sep 2024 | Chronische nierschade, Diabetes, Hartfalen

Lees meer over Finerenon: cardiorenale voordelen voor brede patiëntenpopulatie

Significante verlaging uACR met tirzepatide bij mensen met overgewicht en type 2 diabetes

sep 2024 | Diabetes

Lees meer over Significante verlaging uACR met tirzepatide bij mensen met overgewicht en type 2 diabetes

Rilparencel: renale autologe celtherapie bij chronische nierschade en diabetes type 2

mei 2024 | Chronische nierschade, Diabetes

Lees meer over Rilparencel: renale autologe celtherapie bij chronische nierschade en diabetes type 2

Hoe gaat het nu met jongvolwassenen die als kind begonnen met nierfunctievervangende therapie?

mei 2024 | Dialyse, Niertransplantatie

Lees meer over Hoe gaat het nu met jongvolwassenen die als kind begonnen met nierfunctievervangende therapie?

Veelbelovende resultaten na 1 jaar behandeling met zigakibart bij IgA-nefropathie

mei 2024 | Chronische nierschade

Lees meer over Veelbelovende resultaten na 1 jaar behandeling met zigakibart bij IgA-nefropathie

IMPACT CKD: De impact van screening en betere behandeling van chronische nierschade

mei 2024 | Chronische nierschade, Diabetes

Lees meer over IMPACT CKD: De impact van screening en betere behandeling van chronische nierschade

FLOW-trial naar semaglutide in de spotlights

mei 2024 | Chronische nierschade, Diabetes

Lees meer over FLOW-trial naar semaglutide in de spotlights

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

ERA Highlights 2023 Podcast

aug 2023 | Dialyse, Niertransplantatie

Lees meer over ERA Highlights 2023 Podcast

Maximale RAAS-blokkade bij CKD-patiënten met (risico op) hyperkaliëmie

nov 2020

Lees meer over Maximale RAAS-blokkade bij CKD-patiënten met (risico op) hyperkaliëmie

MedNet Nefrologie 2024-02

jul 2024

Lees meer over MedNet Nefrologie 2024-02

MedNet Nefrologie 2024-01

apr 2024

Lees meer over MedNet Nefrologie 2024-01

MedNet Nefrologie 2023-03

dec 2023

Lees meer over MedNet Nefrologie 2023-03

MedNet Nefrologie 2023-02

jul 2023

Lees meer over MedNet Nefrologie 2023-02

MedNet Nefrologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Nefrologie 2023-01

MedNet Nefrologie 2022-03

dec 2022

Lees meer over MedNet Nefrologie 2022-03

MedNet Nefrologie 2022-02

jul 2022

Lees meer over MedNet Nefrologie 2022-02

MedNet Nefrologie 2022-01

apr 2022

Lees meer over MedNet Nefrologie 2022-01