Zoektocht naar optimale behandeling van huidaandoeningen door kankertherapie

Delen via:

Het is een soms lastige, maar ook uitdagende puzzel, vindt Yannick Elshot. Als dermatoloog met speciale interesse in de supportive oncodermatologie ziet hij patiënten met ernstige huidaandoeningen als bijwerking van doelgerichte therapie en immuuntherapie. “Die behandelingen wil je niet stoppen, maar de huidaandoeningen kunnen ernstig zijn. We doen er alles aan om te voorkomen dat de huid de reden is dat de behandeling onderbroken moet worden.”

De bijwerkingen van oncologische behandelingen zijn onder te verdelen in 3 groepen, legt Elshot uit. De eerste zijn toxische bijwerkingen van chemotherapie. Cytostatica remmen de celdeling en stapelen zich vaak op in specifieke lokalisaties in de huid; kenmerkend hierbij is het toxisch erytheem van chemotherapie, haarverlies en een hele variatie aan nagelafwijkingen. Elshot: “Bij chemotherapie zoek je de grenzen op van wat de patiënt aankan wat betreft de toxiciteit. Met de komst van doelgerichte therapie, ofwel targeted therapie, is het landschap behoorlijk veranderd. De medicatie heeft bij de verschillende vormen van kanker ook verschillende aangrijpingspunten. Wanneer er overlap is tussen receptoren, grijpt de medicatie ook aan op plekken waar dit niet de bedoeling is. Dit kan heel specifieke bijwerkingen geven, afhankelijk van het gebruikte middel, waaronder hand-voet-huidreacties en scrotale dermatitis. Het klassieke voorbeeld zijn de veelgebruikte EGFR-remmers die acneachtige bijwerkingen kunnen geven waarbij een schrijnende jeuk vaak op de voorgrond staat. De acne is cosmetisch gezien ernstig en de bijkomende jeuk is enorm hinderlijk. Er zijn inmiddels zoveel proteïnekinaseremmers beschikbaar, dat je goed moet weten welk middel welk aangrijpingspunt heeft en welke bijwerkingen het kan geven.”

Bijwerkingen van immuuntherapie

De derde groep zijn de bijwerkingen van immuuntherapie. “Deze zijn nog dermatologischer”, zegt Elshot. “Je haalt als het ware de rem van het immuunsysteem zodat het zijn werk kan doen, maar hierdoor kunnen patiënten ook auto-immuunverschijnselen en inflammatoire dermatosen ontwikkelen. We zien nu bijvoorbeeld dat mensen op hun 70ste psoriasis krijgen, terwijl dat een ziekte is waarmee mensen normaliter vaak op jongere leeftijd al bij de dermatoloog komen. Waarschijnlijk hebben deze mensen aanleg voor psoriasis die door de immuuntherapie tot uiting komt.” Vanuit de trials wordt gerapporteerd dat 10-40% van de mensen die behandeld worden met immuuntherapie huidafwijkingen ontwikkelt.1 Dit zijn vaak milde bijwerkingen die niet blijvend van aard zijn. Elshot: “Die krijgen wij als dermatologen niet te zien. Wij zien mensen met ernstige bijwerkingen; vroeg in de behandeling zijn dat veelal aspecifieke huidbeelden die lijken op vertraagde type-IV allergische reacties. Na de tweede tot derde maand zien we patiënten met soms echt heftige huidreacties die je tegenkomt in de dermatologieboeken.”

Mogelijke behandelingen

De behandeling vraagt volgens Elshot nauwe samenwerking tussen de behandelend oncoloog en de dermatoloog. “Prednison onderdrukt de ontstekingen, maar langdurig prednison kan een negatief effect hebben op de kankerbehandeling. Ook de middelen die gebruikt worden in de transplantatiezorg, die sterk T-cel-onderdrukkend zijn zoals ciclosporine, proberen we te vermijden. Het beste is zo snel mogelijk te starten met een steroïdesparend middel. Dat is niet zoals we dat als dermatologen gewend zijn. Wij zijn gewend te starten met een topisch middel, vervolgens een systemische behandeling te starten en als dat niet werkt een biological. Daar heb je bij deze patiëntenpopulatie met vaak uitgezaaide kanker gewoonweg de tijd niet voor. Bij hen moet je snel handelen. De oncologische medicatie wordt elke 2 tot 4 weken gegeven. Deze behandeling moet doorgaan en daarom zetten we vanaf het begin wat hoger in en starten bij voorkeur direct met een biological als deze beschikbaar is. Het is een zoektocht, soms gaat het om nieuwe middelen waar nog niet alles over bekend is, maar wij willen voorkomen dat de huid de reden is dat de behandeling onderbroken moet worden.”

Staken andere medicatie

In plaats van de immuuntherapie te stoppen, kan het staken van andere medicatie ook een oplossing zijn om de huidaandoeningen te verminderen. “Vaak gebruiken deze mensen meerdere medicijnen. Het kan zijn dat een overgevoeligheidsreactie wordt aangewakkerd door de immuuntherapie, maar dat de oorzaak ligt in medicatie die zij al langer gebruiken”, zegt Elshot. “Ons advies is dan ook kritisch te kijken welk medicijn aanleiding kan geven tot deze reactie. Een voorbeeld is een patiënt met een eczemateus beeld die vanwege de heftige bijwerkingen gestopt was met immuuntherapie. We hebben een van de andere medicijnen geschrapt en de immuuntherapie herstart en dat is goed verlopen. Het herstarten kan natuurlijk een stuk ingrijpender zijn als het een Stevens-Johnsonachtig beeld betreft, waarbij je deze keuze je goed moet afwegen.”

Verschuivingen

Immuuntherapie werd tot voor kort gegeven in melanoomcentra, maar wordt nu ook ingezet bij andere vormen van kanker die in de periferie behandeld worden. Daarnaast wordt het niet langer alleen bij stadium 4-patiënten gegeven, maar steeds vaker in stadium 3, aan relatief gezonde mensen die daardoor meer bijwerkingen krijgen. En er speelt meer. Steeds vaker wordt combinatietherapie gegeven. Als dit 2 groepen medicijnen zijn die soms overlap hebben, is moeilijk te achterhalen wat de trigger is voor de huidaandoening. Ook de volgorde van behandelen is van belang. Het is niet standaard meer dat mensen na de operatie immuuntherapie krijgen; dat wordt nu ook neoadjuvant gedaan. “Hoe meer het verschuift, hoe meer bijwerkingen mensen krijgen omdat het immuunsysteem actiever wordt”, zegt Elshot. “Daardoor krijgen steeds meer dermatologen patiënten met dit soort ziektebeelden.”

Preventief behandelen

Elshot benadrukt dat ook preventieve maatregelen zeker belangrijk zijn. “Daar ligt een taak voor ons: goed voorlichten vanuit de dermatologie over preventieve verzorging. Direct of liefst nog voor de start van de oncologische behandeling de huid goed smeren en zorgen voor goede voetzorg en passende schoenen met het oog op nagelafwijkingen. Ik zou alle dermatologen willen meegeven: maak je expertise bekend bij de oncologen, want wij hebben zeker meerwaarde bij de behandeling van kankerpatiënten. Kom met duidelijke adviezen. Vaak moet snel worden gehandeld en het is complex, maar onze samenwerking kan de patiënt veel brengen.”

Overdiagnostisering voorkomen

Bijwerkingen van immuuntherapie kunnen ernstig zijn, maar zijn zelden acuut levensbedreigend. Dat is wel het geval bij toxische epidermale necrolyse (TEN), een aandoening waarbij sprake is van massale necrose van de epidermis waardoor grote delen van de huid loslaten. Dit geeft een op brandwonden gelijkend klinisch beeld met een significant risico op overlijden. Tussen 2014 en 2021 hebben dermatologen uit internationale centra die betrokken zijn bij geneesmiddelreacties retrospectief 32 casussen beoordeeld. Inclusiecriteria waren leeftijd ≥ 18 jaar, huiduitbarsting met blaren en loslating die ≥ 1% lichaamsoppervlak bedekten en ten minste 1 betrokken slijmvlies. Tijdens de reguliere zorg kregen 21 mensen de diagnose TEN en 11 een ernstig lichenoïd/aspecifiek beeld. Na beoordeling door experts werden 10 van de 21 TEN-patiënten geclassificeerd als lichenoïd/aspecifiek met een gunstiger beloop. Ernstige blaarvorming op de huid door ICI (immuuncheckpointremmers) wordt vaak overgediagnosticeerd als TEN, terwijl het ziekteproces als gevolg van immuuntherapie langzamer verloopt en waarschijnlijk een uit de hand gelopen lichenoïd beeld betreft.

In 2024 zal er een Nederlandse consensus worden opgesteld door onder andere het UMCG, LUMC, Amsterdam UMC en AVL voor betere classificatie en behandeladviezen voor deze patiëntengroep.

Overzicht met bijwerkingen

Elshot heeft een helder overzicht gemaakt van dermatologische bijwerkingen van ‘targeted’- en immunotherapie, dat te vinden is in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie.2

Referenties

  1. Arnaud-Coffin P, Maillet D, Gan HK, Stelmes JJ, et al. A systematic review of adverse events in randomized trials assessing immune checkpoint inhibitors. Int J Cancer. 2019;145(3):639-48.
  2. Elshot Y. Dermatologische bijwerkingen van ‘targeted’- en immunotherapie: 2022 update. Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie. 2022;9:31-5.

 

Meer inzicht in jeuk en neuropathische pijn na brandwonden

nov 2022

Lees meer over Meer inzicht in jeuk en neuropathische pijn na brandwonden

‘Binnen ons vak is communicatie het allerbelangrijkste’

nov 2022 | Eczeem

Lees meer over ‘Binnen ons vak is communicatie het allerbelangrijkste’

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

‘Via keratinocyten-cellijn ontstaan veel internationale contacten’

nov 2022 | Eczeem, Psoriasis

Lees meer over ‘Via keratinocyten-cellijn ontstaan veel internationale contacten’

NFK: Contact met lotgenoten helpt, maar niet iedereen geïnformeerd

nov 2022

Lees meer over NFK: Contact met lotgenoten helpt, maar niet iedereen geïnformeerd

UV-blootstelling versus vitamine D

nov 2022 | Dermato-oncologie

Lees meer over UV-blootstelling versus vitamine D

Live webcast Psychodermatologie

13 jan 2025 om 20:00 | Eczeem, Huidinfecties, Psoriasis

Lees meer over Live webcast Psychodermatologie

Van data naar doen! Nieuwe perspectieven in de systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

10 dec 2024 om 20:00 | Eczeem

Lees meer over Van data naar doen! Nieuwe perspectieven in de systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Masterclass Hidradenitis Suppurativa (HS)
Barrières doorbreken in HS: Real World Evidence en Casuïstiek

13 nov 2024 om 20:00 | Huidinfecties

Lees meer over Masterclass Hidradenitis Suppurativa (HS)
Barrières doorbreken in HS: Real World Evidence en Casuïstiek

Verdachte huidafwijkingen onder de loep

16 okt 2024 om 20:00

Lees meer over Verdachte huidafwijkingen onder de loep

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

30 jul 2024 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

7 mrt 2024 | Huidinfecties

Lees meer over Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

2 feb 2024 | Eczeem, Vaccinatie

Lees meer over Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

30 okt 2023 om 20:00

Lees meer over Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Lymfoom

Lees meer over E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Dermatologen van de Toekomst 2025

vrijdag 17 jan 2025 van 09:45 tot 16:30 | Dermato-oncologie, Eczeem

Lees meer over Dermatologen van de Toekomst 2025

DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

nov 2024 | Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie

Lees meer over DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

okt 2024 | Eczeem

Lees meer over Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

Melanoom in vroeg stadium op het spoor

okt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom in vroeg stadium op het spoor

Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

okt 2024

Lees meer over Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

Nieuw middel tegen urticaria effectief en veilig

okt 2024

Lees meer over Nieuw middel tegen urticaria effectief en veilig

Late breaking: nemolizumab bij prurigo nodularis na 52 weken ook veilig

okt 2024

Lees meer over Late breaking: nemolizumab bij prurigo nodularis na 52 weken ook veilig

Een aanvullend medicament voor trichotillomanie?

sep 2024

Lees meer over Een aanvullend medicament voor trichotillomanie?

Eczeem, oogaandoeningen en het effect van tralokinumab

sep 2024 | Eczeem

Lees meer over Eczeem, oogaandoeningen en het effect van tralokinumab

Dit merkt u van klimaatverandering in de spreekkamer

sep 2024 | Bacteriële infecties, Eczeem, Huidinfecties, Schimmelinfecties

Lees meer over Dit merkt u van klimaatverandering in de spreekkamer

Podcastserie Psoriasis

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Diabetes, Psoriasis

Lees meer over Podcastserie Psoriasis

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2024-04

okt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-04

MedNet Dermatologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-03

MedNet Dermatologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-02

MedNet Dermatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-01

MedNet Dermatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-04

MedNet Dermatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-02

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03