ZonMw investeert 1,1 miljoen euro in een project om de dagelijkse balans in zit-, beweeg- en slaapgedrag na een beroerte te verbeteren. Het doel is de kans op nieuwe gezondheidsproblemen na een beroerte te verkleinen.
Jaarlijks worden in Nederland 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Van die groep krijgt ongeveer 25% binnen een jaar een tweede cardiovasculair event, zoals een TIA, nieuwe beroerte of hartinfarct. Als het lukt om nieuwe gezondheidsproblemen na een beroerte te voorkomen, zou dat veel impact hebben.
Met het door ZonMw gefinancierde project willen de onderzoekers het aantal nieuwe events verminderen, door de leefstijl van de beroertepatiënten die een groot risico lopen te verbeteren. Fysiotherapiewetenschapper Martijn Pisters van het UMC Utrecht en biomedisch wetenschapper Yvonne Hartman van Fontys Hogeschool leiden het project.
De gedragsmatige interventie waar de onderzoekers binnen het project mee werken heet ‘RISE’. Het doel van de interventie is het verminderen en opbreken van zittijd, om mensen zo in staat te stellen hun beweeggedrag blijvend te veranderen.
Een belangrijk aspect van de interventie is dat fysiotherapeuten bij mensen thuis op bezoek gaan. Daarbij worden mensen ook geholpen door een speciaal voor deze interventie ontwikkelde bewegingssensor en bijbehorende smartphone-app.
Bron: