De diagnose coeliakie wordt bij kinderen regelmatig gemist omdat de symptomen soms moeilijk te herkennen zijn. Als aanvulling op de recent afgeronde GLUTENSCREEN-studie start binnenkort een nieuw project met als doel om de vroegdiagnostiek van coeliakie bij kinderen te verbeteren.
In Nederland hebben officieel ongeveer 30.000 kinderen coeliakie, maar in werkelijkheid zijn dat er veel meer. Omdat de symptomen sterk verschillen, wordt de diagnose vaak gemist: voor elk kind met gediagnosticeerde coeliakie zijn er 7 kinderen met niet-gediagnosticeerde en dus onbehandelde coeliakie.
In de GLUTENSCREEN-studie werden symptomatische kinderen tussen 12 maanden en 4 jaar die het consultatiebureau bezochten in de regio Kennemerland snel getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen gluten. Bij het ontstaan van coeliakie speelt erfelijke aanleg een belangrijke rol. Het doel van het nieuwe project is daarom om een nieuwe diagnostische test te ontwikkelen die de genen HLA-DQ2 en/of HLA-DQ8 kan aantonen in bloed dat wordt afgenomen met een vingerprik. Wanneer geen van deze genen aanwezig is, zijn verdere, herhaalde coeliakietesten niet meer nodig.
Het nieuwe project, dat wordt uitgevoerd samen met de afdeling Immunologie, wordt gecoördineerd door Caroline Meijer, kinder-gastro-enteroloog in het LUMC en heeft een subsidie van ongeveer 200.000 euro ontvangen van ZonMw.
Bron: