De zorgbelasting van mantelzorgers van mensen met dementie is sinds 2018 gelijk gebleven. Een deel van de mantelzorgers voelt zich daarbij zeer zwaar tot overbelast. Dit blijkt uit de Dementiemonitor 2024 van het Nivel en Alzheimer Nederland.
Sinds 2005 voert het Nivel, in samenwerking met Alzheimer Nederland, iedere 2 jaar een groot onderzoek uit onder mantelzorgers van mensen met dementie. Hierbij komen diverse onderwerpen aan bod.
Van de werkende mantelzorgers is 20% minder gaan werken door hun zorgtaken. 1 op de 5 werkende mantelzorgers ervaart weinig of geen begrip voor hun situatie van hun werkgever. Twee derde van de mantelzorgers ervaart begrip voor hun situatie vanuit hun omgeving en voelt zich gesteund door hun omgeving. Zij ervaren echter minder vaak begrip voor de naaste met dementie.
In 2024 blijft casemanagement dementie de belangrijkste en meest gebruikte vorm van professionele zorg en ondersteuning om een naaste met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Wel ligt de gemiddelde wachttijd hiervoor met 16 weken ver boven de norm van 6 weken. Daarnaast staan hulp bij het huishouden, zorg van de huisarts, thuiszorg en groepsactiviteiten voor de naaste, in de top 5 van belangrijkste zorg en ondersteuning. 4 van de 5 mantelzorgers is zeer tevreden over de zorg die naasten die in een verpleeghuis wonen, ontvangen.
Bron: