Zorgbundelcontracten maken het mogelijk om zorgaanbieders gezamenlijk te belonen voor de waarde van de zorg die ze leveren. Ook kunnen ze de vergoeding van adviesgesprekken in het kader van shared decision making, preventie en e-health mogelijk maken.
Dit zegt Sander Steenhuis, promovendus bij het Talma Instituut. Samen met zijn mede-onderzoekers voerde hij een literatuurstudie uit naar de complexiteit in het ontwerpen en implementeren van zorgbundelcontracten. Veel beleidsmakers en zorginkopers zien deze innovatieve contractvorm als lastig te realiseren.
Volgens Steenhuis komt dit vooral doordat zorgbundelcontracten een andere manier van samenwerken vragen tussen zorgaanbieders en verzekeraars. Steenhuis: “Nu wordt er één keer per jaar onderhandeld, dat gaat soms hard tegen hard. Daar komt een contract uit dat gebaseerd is op prijs en volume per losse verrichting met een omzetplafond. Wie wil werken met zorgbundelcontracten, moet vaker om tafel en meer gaan kijken naar de volledige patient journey en de integrale kosten en uitkomsten daarvan.”