Zorgverleners en opleidingsexperts zijn gestart met een landelijk nascholingsprogramma palliatieve zorg voor zorgverleners van ongeneeslijke kankerpatiënten.
Het herkennen van behoeften van patiënten die niet meer beter worden, vraagt om kennis en vaardigheden die nu onvoldoende terugkomen in de opleiding van zorgverleners.
De huidige zorg en opleiding is ingericht op het beter maken van mensen, maar onvoldoende op het ondersteunen van mensen die niet beter worden. Uit onderzoek van het Nivel uit 2020 onder zorgverleners blijkt dat bijna twee derde zich onvoldoende geschoold vindt op het gebied van palliatieve zorg. Zoals het ondersteunen bij psychische, sociale en spirituele problemen.
KWF investeert in het 3-jarig educatieprogramma ‘Landelijke basiscursus palliatieve zorg voor patiënten met kanker’. Dit programma wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC namens het landelijke platform Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) en in samenwerking met diverse partijen.
Het programma werkt toe naar een docentenpoule van 420 docenten en het zo snel mogelijk nascholen van zoveel mogelijk zorgverleners, met uiteindelijk landelijke dekking.
Per 1 mei kunnen onderzoekers nieuwe voorstellen op het gebied van palliatieve zorg indienen bij KWF. Met deze call wil KWF onderzoek naar systematisch symptoommanagement bij oncologische patiënten in de palliatieve fase stimuleren. KWF stelt 3 tot 5 miljoen euro ter beschikking voor deze speciale ‘themacall’.
Bron: