Zwarte mensen met acute myeloïde leukemie (AML) hebben een slechtere overlevingskans dan witte mensen met dezelfde ziekte. Dat blijkt uit een studie onder Amerikaanse patiënten, waaraan celbioloog Maarten Fornerod van het Erasmus MC meewerkte.
In de studie brengen onderzoekers de genetica en prognose voor het eerst in kaart voor 100 Afro-Amerikaanse AML-patiënten. Ze vergeleken deze uitkomsten met die van 232 witte patiënten. De onderzoekers vonden opvallende verschillen tussen witte en zwarte patiënten.
Zwarte patiënten blijken een slechtere overlevingskans te hebben dan witte patiënten. 3 jaar na de diagnose is 33% van de zwarte patiënten nog in leven, tegenover 49% van de witte patiënten. Waarschijnlijk komt dit door een combinatie van sociaaleconomische omstandigheden, leefstijl, toegang tot de zorg, genetische gevoeligheid voor de behandeling en specifieke mutaties.
De leukemiecellen van zwarte en witte patiënten zien er qua genetica verschillend uit. Een groot deel van de mutaties die vaak optreden bij Afro-Amerikaanse patiënten vonden de onderzoekers niet of nauwelijks bij witte patiënten. Bij de keuze voor de juiste behandeling kan de gevonden mutatie een rol spelen. De onderzoekers roepen daarom op tot meer aandacht voor etniciteit bij de behandeling en diagnose van AML.
Bron: