Sinds 2 oktober 2024 wordt mirikizumab (Omvoh) vergoed voor de behandeling van patiënten met colitis ulcerosa die niet (meer) reageren op of intolerant zijn voor een TNF-remmer.
De volledige indicatie voor mirikizumab is de behandeling van volwassen patiënten met matig tot ernstig actieve colitis ulcerosa (CU) die onvoldoende hebben gereageerd op, niet meer reageerden op, of intolerant waren voor conventionele therapie of een biologische behandeling.
Effectiviteit
• Vanaf week 2 geeft mirikizumab een significante afname van symptomen waaronder bowel urgency. Bowel urgency en angst voor urgency-incontinentie zijn gemeld als de 2 belangrijkste redenen waarom patiënten met CU niet deelnemen aan werk/school, sociale evenementen en sport.
• Na 3 intraveneuze toedieningen (week 12) bereikte 63,5% van de patiënten een klinische respons. Voor degenen die aanvankelijk niet reageerden, bood een verlengde inductie (nogmaals 3 IV toedieningen) uitkomst, wat resulteerde in een klinische respons van 80,3% in week 24.
• Vrijwel alle patiënten die remissie bereikten waren vrij van corticosteroïden (vanaf 12 weken voorafgaand aan week 52).
Effectiviteit na falen TNF-remmer
46,1% van de patiëntenpopulatie die eerder heeft gefaald op biologicals en/of een JAK-remmer was in remissie op 52 weken ten opzichte van 49,9% in de ‘overall’ studiegroep.
Meest gemelde bijwerkingen
Bovenste luchtweginfecties (7,9% waarvan nasofaryngitis meest gemeld), injectieplaatsreacties (8,7%, onderhoudsperiode) en hoofdpijn (3,3%).
Bron:
Lilly